Artnit

Petak, 15 Septembar 2017 10:45

Pirgasta grmuša - najveća od svih vrsta grmuša Istaknut

Pirgasta grmuša (Sylvia nisoria) je tipična vrsta iz vrlo brojne porodice ptica grmuša iz reda vrapčarki (Passeriformes). Ona naseljava gustu vegetaciju različitih tipova staništa, najčešće otvorena staništa sa žbunovima širom Evrope, Azije, Afrike i Australije. Pošto je migratorna vrsta zimu provodi u tropskom delu Afrike.

Pirgasta grmuša je najveća od svih vrsta grmuša. Duga je 15,5 do 17 santimetara, a teška 22 do 36 grama. Snažan, zakrivljen kljun koristi za pretraživanje pukotina, a dug rep deluje kao ravnoteža dok utire svoj put kroz gustu vegetaciju. Odrasli mužjaci su tamnosive boje a donji deo tela je isprugan. Ženke su veoma slične mužjacima, ali su bleđe boje i sa svetlijim prugama. Mladunci su braon-sive boje, a imaju pruge sa gornje strane tela. Kljun i noge su im tamnosive boje.

Pirgasta grmuša obično peva na vrhu drveta i grmlja ili tokom leta dok pljeska krilima. Ona obično proizvodi snažan zvuk, ali i veći broj muzičkih kratkih fraza, kao i razno kloparanje i oštrije note. Njena pesma je nalik na čavrljanje.

Parenje pirgastih grmuša je veoma složeno i neuobičajeno. Od maja do jula, teritorijalni mužjaci privlače ženke pesmama, klaparanjem krila u letu i izgradnjom labave platforme gnezda, za koje se veruje da pokazuje njihovo zdravlje. Nakon što se par poveže, ženka koristi materijal sa ove platforme da pomogne u izgradnji detaljnijeg gnezda u obliku šolje u žbunovima ili drugoj gustoj vegetaciji. Posle parenja ženka izleže od 3 do 7 jaja, a mužjak može da napusti ženku da preuzme novu teritoriju, pokušavajući da se pari sa drugim ženkama. Međutim, neki mužjaci odlučuju da ostanu sa ženkom i formiraju monogamni odnos, a zatim zajedno učestvuju u inkubaciji oko 12 ili 13 dana i brinu o ptićima dok su u gnezdu još 11 ili 12 dana. Nakon napuštanja gnezda mlade ptice ostanu blizu roditelja oko 3 nedelje.

Pirgasta grmuša se uglavnom hrani insektima, koje obično sakuplja sa listova u grmovima u blizini zemlje, ili u krošnjama visokog drveća. Ona sakuplja insekte, pauke i druge manje beskičmenjake, a bobicama biljaka se hrani kada je jesenja seoba.

Pirgasta grmuša spada u ugrožene vrste ptica, a u Srbiji je zaštićena vrsta.

Pročitano 2225 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 28 Novembar 2019 11:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Pirgasta grmuša - najveća od svih vrsta grmuša