Artnit

Subota, 21 Novembar 2020 11:50

Grogotovac - divlja patka pupčanica Istaknut

Anas querquedula poznata po imenima grogotovac i divlja patka pupčanica je mala vrsta plovuša. Naseljava veći deo Evrope, umerene i centralne Azije. Izrazita je selica, čija se celokupna populacija seli u južnu Afriku, Indiju i Australiju u toku zime, gde se okuplja u velika jata. Staništa su joj plitke, slatkovodne stajaće vode u ravnicama i stepama.

Grogotovac je dug 37 do 41 cm, sa rasponom krila oko 65 cm, težak od 250 do 550 g. Mužjak ima teme tamnije braon boje, a od očiju do vrata proteže se jasno izražena bela pruga. Oko kljuna i početnom delu vrata perje je braon boje i prošarano, a zatim boja postaje tamnija i ima poprečne pruge. Na trbuhu je perje belkaste boje, na ramenima je nešto duže crno-bele boje, a perje prednjeg dela krila je uglavnom plavo-sive boje. Ženka je slična ženki plovke krdže, ali se razlikuje po šarama na licu i stalnom pomeranju glave tokom brbotanja.

Parenje grogotovaca počinje u rano proleće. Mužjak se tokom sezone parenja oglašava krčećim zvukovima, dok je ženka vrlo tiha, sa povremenim povratnim kvak-om. Gnežđenje se odvija u drugoj polovini aprila i tokom maja. Ženka gradi gnezdo na zemlji u gustoj vegetaciji i često u blizini vode. Gnezdo je plitko udubljenje obloženo lišćem, travom i sa nešto perja. Ženka snese do 10 jaja svetlobraon boje na kojima sedi od 21 do 23 dana, a u tom periodu je čuva mužjak. Nakon izleganja iz jaja o ptićima brine samo ženka. Nakon 35 do 40 dana od izleganja ptići mogu da hodaju, brinu o sebi i pronalaze hranu.

Grogotovac živi u jatima od oko stotinak jedinki. Hrani se tehnikom koja bi mogla da se opiše kao "košenje vode" mnogo češće nego tehnikom zaranjanja prednjeg dela tela. Mlade jedinke više konzumiraju životinjsku hranu, a odrasle hranu biljnog porekla. Zavisno od doba godine od biljne hrane se koriste semena, trava, koreni, krtole i zeleni delovi vodenih biljaka, a od životinjske razni vodeni beskičmenjaci kao što su crvi, rakovi, mekušci, insekti i njihove larve, a ponekad i male ribe i vodozemci.

Isušivajem močvara i zagađivanjem staništa preti nestajanje grogotovaca. Spada u ugroženu vrstu ptica i zaštićena je vrsta ptica u Srbiji.

Pročitano 2030 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 25 Novembar 2020 13:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Grogotovac - divlja patka pupčanica