Artnit

Utorak, 02 Februar 2016 13:10

Pablo Pikaso - Koza Istaknut

Atelje Pabla Pikasa u gradu Valauris u Fransuskoj, gde je stvarao početkom 1948. godine, bio je pored dvorišta u kome su se nalazile posude gde je bacao otpatke, komade metala i krhotine od keramike. Nakon odluke da izvaja svoju čuvenu skulpturu Koze, tražio je dvorište sa odbačenim materijalima koji su mogli da ukažu na delove tela životinje. Tako je i ova skulptura iz 1950. godine nastala od raznih materijala, koji su povezani gipsom tako da se više ne mogu prepoznati. Danas se skulptura nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Bronzana skulptura Koze predstavlja masivnu, gravidnu kozu u prirodnoj veličini. Pletena korpa formira kozja rebra, a dve keramičke saksije su modifikovane kao vimena. Ravni listovi palme oblikuju nagib kičme i dužinu njuške koze, a metalni otpaci se koriste širom skulpture kao strukturna jedinica.

Pablo Pikaso je u skulpturi Koze spojio svoju genijalnost sa igrom. Često se smatra da ova skulptura predstavlja prikaz novog, rastućeg talasa optimizma i ljubavi prema životu Pabla Pikasa nakon Drugog svetskog rata, kao i njegov odnos sa svojom mladom ljubavnicom Fransoom Žilo.

Pročitano 2855 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 09 Avgust 2020 11:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Pablo Pikaso - Koza