Artnit

Utorak, 26 Januar 2016 12:27

Fidija - Statua boga Zevsa Istaknut

Maarten van Heemskerck - Statua Zevsa  Maarten van Heemskerck - Statua Zevsa

Statua vrhovnog boga starih Grka, Zevsa u čiju čast su se održavale Olimpijske igre, nalazila se u drevnoj Olimpiji, na zapadnoj obali današnje Grčke, oko 150 km zapadno od Atine u hramu posvećenom Zevsu, koji je podignut 466-456. godine pre nove ere. Ovu statuu, koja je podignuta oko 450. godine pre nove ere izradio je atinski vajar Fidija u hrizelefantinskoj tehnici. Smatra se za najzapaženije delo grčke vajarske umetnosti, a Zevs koji je prikazan kako sedi na svom prestolu izgledao je toliko životno da su mnogi ljudi tog doba verovali da su videli samog Boga.

Fidija je izgradnju statue Zevsa počeo oko 440. godine pre nove ere. Kada je statua bio završena, jedva je stala u hram. Fidiju su kritikivali, jer nije poštovao zadate mere. Ali, veoma brzo ovom delu su počeli da se dive umetnici i ostali vajari zbog impresivne veličine statue Zevsa, koja je dominirala hramom, prikazujući svojom visinom nenadmašnu moć.

Pretpostavlja se da je statua Zevsa bila visoka 13 m, a njena osnova široka 6,5 m i 1 m visoka. Podnožje trona je bilo napravljeno od sjajne bele slonovače i ukrašeno zlatom i reljefima na kojima su prikazane mitološke scene i legende, sfinge i figure Pobede sa krilima, skulpture grčkih bogova Apola, Artemide i Niobine dece i mitoloških bića, kao i motivi sa olimpijskih takmičenja. Ogromni presto bio je napravljen od kedrovine i ukrašen zlatom, dragim kamenjem, abonosom i slonovačom. Ploče slonovače nalazile su se tamo gde se prikazivala koža, a odeća i sandale su bile izrađene od listića zlata i ukrašena rezbarijama životinja i ljiljana. Oči su bile od dragog kamenja, na njegovoj glavi je bio venac od maslinovog šiblja. U desnoj ruci nosi boginju Niku, a u levoj ruci nalazio se skiptar sa orlom na vrhu. Statua je ukrašena emajlom, staklom i draguljima.

Vekovima je statua Zevsa bila u hramu, ali je u rimsko doba zapuštena. Po nekim izvorima statua je 394. godine prebačena u carsku palatu u Konstantinopolju, gde se nalazila sve dok nije uništena u velikom požaru 462. godine. Po drugim izvorima statua je izgorela u plamenu koji je zahvatio Zevsov hram 425. godine.

Od arheoloških ostataka od statue Zevsa nije ostalo ništa, ali na osnovu ostataka kamenja, temelja građevine i palih stubova Zevsovog hrama može da se proceni veličina statue. Ima mnogo slika kojima su umetnici, kroz vekove, pokušavali da naslikaju kako je statua Zevsa izgledala.

Pročitano 3542 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 07 Avgust 2020 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Fidija - Statua boga Zevsa