Artnit

Četvrtak, 14 Novembar 2013 18:36

Horhe Luis Borhes - Samo je ono što je objavljeno bilo istinito Istaknut

Dizajn korica knjige Utopija čoveka koji je umoran  Dizajn korica knjige Utopija čoveka koji je umoran

- Niko ne može pročitati dve hiljada knjiga. U toku četiri veka, koliko živim, nisam prešao više od pola tuceta. Pored toga, nije ni važno čitati, već čitati iznova. Štamparija, sad ukinuta, bila je jedno od najvećih ljudskih zala pošto je išla za tim da vrtoglavo umnoži nepotrebne tekstove.

- U mojoj čudnoj prošlosti - odgovorih - prevladavalo je praznoverje da se između svakog poslepodneva i jutra dešavaju događaji koje je sramota ne znati. Planeta je bila nastanjena kolektivnim utvarama, Kanada, Brazil, Švajcarski Kongo i Zajedničko Tržište. Skoro niko nije poznavao prethodnu istoriju tih platonskih bića, ali su i te kako znali najmanje detalje poslednjeg kongresa pedagoga, neizbežni prekid odnosa i poruke što su ih slali predsednici, a koje je razradio sekretarev sekretar, uz opreznu neodređenost svojstvenu toj vrsti.

- Sve se to čitalo za zaborav jer bi posle nekoliko sati to izbrisale druge tričarije. Od svih poslova, političarev je, bez sumnje, bio najjavniji. Jedan ambasador ili ministar bio je jedna vrsta invalida koji se morao prevoziti dugim i bučnim vozilima, okružen motocilistima i grenadirima, očekivan od strane uznemirenih fotografa. Izgledalo je kao da su im odsekli noge, govorila je obično moja majka. Slike i štampano slovo bile su stvarnije od stvari. Samo je ono što je objavljeno bilo istinito. Esse est percipi (postojati jeste biti slikan) bilo je načelo, sredstvo i cilj našeg neobičnog poimanja sveta. U prošlosti, koja mi je dopala, ljudi su bili naivni; verovali su da je neka roba dobra zato što je tako tvrdio i ponavljao njen proizvođač. Krađe su, takođe, bile učestale, iako su svi znali da posedovanje novca ne pruža veću sreću ni veći spokoj.

- Novac? - ponovio je on. - Niko više ne pati od siromaštva, koje mora da je bilo neizdrživo, niti od bogatstva, koje mora da je bilo najneugodniji oblik vulgarnosti. Svako obavlja svoj posao.

Iz pripovetke Utopija čoveka koji je umoran (zbirka pripovedaka Peščana knjiga)

Pročitano 5019 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 02 Februar 2021 11:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Horhe Luis Borhes - Samo je ono što je objavljeno bilo istinito