Artnit

Ponedeljak, 30 Novembar 2020 11:28

Hamamelis virginiana - veštičji lešnik Istaknut

Listopadno malo drvo ili ukrasni grm Hamamelis virginiana poznatije je po imenima veštičji lešnik ili američka leska. Potiče iz Severne Amerike, a preneta je i gaji se u Evropi od XVIII veka kao ukrasni grm ili živa ograda. Koristi se kao lekovita biljka u lečenju mnogih bolesti od prehlada do bolnih mišića i naročito kožnih problema. Zbog svog dokazanog lekovitog potencijala, postala je sastavni deo mnogih različitih kozmetičkih i medicinskih proizvoda.

Hamamelis virginiana pripada porodici Hamamelidaceae. Latinsko ime roda Hamamelis potiče od grčkih reči hama, što znači istovremeno i melon, što znači plod i opisuje neobično svojstvo da cveta dok na granama još uvek ima prošlogodišnje plodove. Ime vrste virginiana odnosi se na državu Virdžinija u Severnoj Americi.

Hamamelis virginiana se grana odmah pri zemlji. Može da poraste do 5 metara u dužinu i 5 metara u širinu. Listovi su ovalni do jajoliki, srednje do tamnozeleni, zupčastih do talasastih rubova i u jesen prelaze u nijanse žute boje.

Između decembra i januara javljaju se sitni mirisni cvetovi sa dugim paučastim laticama, od žute do narandžaste i crvene, nekad i ljubičaste boje. Cvetanje, može da traje između 4 i 6 nedelja. Plodovi su slični pistaciji, takođe jestivi ali crne boje. Suvi plodovi izbacuju svoje sitne semenke i do 9 metara udaljenosti.

Hamamelis virginiana se lako gaji u srednje vlažnom, dobro dreniranom zemljištu na suncu ili u delimičnoj senci. Najbolje cveta na punom suncu. Po potrebi se orezuje u rano proleće. Razmnožava se semenkama, zakorenjivanjem grančica i odvajanjem od matične biljke.

Hamamelis virginiana je dugo bila deo tradicionalne domorodačke američke medicine. Indijanci su od njenih listova kuvali čaj kojim su lečili prehlade, bol u grlu i grudima. Od lišća i unutrašnje strane kore su pravili tonik kojim su lečili osip, svrab, opekotine od otrovnih biljaka, rane, hemoroide, modrice, bol u mišićima. Smatralo se i da se račvasta grana može koristiti za lociranje podzemnih voda.

Lekovite materije dobijaju se iz lista, kore i grančica biljke Hamamelis virginiana. Od kore, grančica i listova proizvodi se tečnost koja je aktivni sastojak nekih kozmetičkih i medicinskih proizvoda.

Pročitano 2925 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Hamamelis virginiana - veštičji lešnik