Artnit

Subota, 14 Oktobar 2017 10:54

Kurt Levin - Teorija polja Istaknut

Dizajn korica knjige Teorija polja u društvenoj nauci Dizajn korica knjige Teorija polja u društvenoj nauci

Američki socijalni psiholog poreklom iz Nemačke Kurt Levin, poznat je po svojoj teoriji polja, nastaloj pod uticajem geštalt psihologije, koja ističe da je ponašanje osobe određeno totalnim psihološkim poljem u kojem se nalazi. Ova teorija predstavljena je u obliku matematičke jednačine poznate pod imenom Levinova jednačina za ponašanje, navodeći da je ponašanje funkcija osobe koja se interaktivno dešava unutar njegovog okruženja.

U teoriji polja Kurta Levina, polje je definisano kao “suma koegzistirajućih činjenica, koje se određuju kao uzajamno međuzavisne“. Polja imaju vrednost, na primer religioznu, obožavajuću, ljubavnu, pravdoljubivu ili zluradu kod zlih. Kada su polja jednake vrednosti može doći do konflikta dvostrukog odbijanja, odnosno privlačenja, što parališe psihu.

Kurt Levin je smatrao da svaki pojedinac predstavlja složeno energetsko polje - dinamični sastav potreba i tenzija koje usmeravaju njegovo percipiranje i delovanje i da njegovo ponašanje zavisi od interaktivnog delovanja ličnosti i okoline. Pojedinac se kreće u psihološkom polju, koje je Levin nazvao životni prostor, a koje čine pojedinac i njegovo psihološko ili bihejvioralno okruženje, takođe poznato kao činjenice koje utiču na njegovo ponašanje ili misli u određenom trenutku. Životni prostor najčešće određuje fizičko i društveno okruženje u kome se pojedinac nalazi. Ono može uključiti mesta na kojima se odvija, događaje koji se javljaju, osećanja o mestima i osobama sa kojima se susreću, ono što on vidi na televiziji ili čita u knjigama, zamišljene misli i ciljeve. Obuhvaćeni životni prostor deteta su sile kojih dete može biti svesno ili ne, pored sila koje dete prihvata kao istinite, mada možda i nisu.

Pročitano 4777 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Kurt Levin - Teorija polja