Odštampajte ovu stranicu
Subota, 02 Maj 2020 10:23

Man Rej - Crno-belo Istaknut

Američki avangardni fotograf, režiser, slikar i vajar Man Rej koji je veći deo karijere proveo u Parizu dao je značajan doprinos dadaističkom i nadrealističkom pokretu, iako su njegove veze sa njima bile neformalne. Najpoznatiji je po crno-belim fotografijama. Dadaistička i nadrealistička fotografija Crno-belo koju je snimio 1926. godine predstavlja portret Alis Prinu, koju su nazivali Kiki iz Monparnasa, ljubavnice i modela Mana Reja. Ona nosi naziv koji ukazuje na crno-beli proces fotografije, kao i boju kože. Prvi put je objavljena u modnom časopisu Vog, a danas se nalazi u muzeju Geti u Los Anđelesu.

Fotografija Crno-belo naglašava paralelu između dva lica predstavivši ih kao međusobno povezana. Prikazana je glava Kiki iz Monparnasa sa nežnim i bledim licem i zatvorenim očima pored afričke sjajne crne ceremonijalne maske koju drži u jednoj ruci. Polaganje glave na boku i njene osvetljenje odozgo suprotstavljeno je uspravnom položaju maske i njenom osvetljenju sa strane. Ovalna lica Kiki iz Monparnasa i maske izgledaju skoro identično u njihovim spokojnim izrazima. Ovo ponavljanje je podsetnik da je fotografija dvostruko više od onoga što predstavlja, znak ili pokazatelj stvarnosti.

Žena na fotografiji Crno-belo se može shvatiti kao evropska civilizacija, a maska kao "primitivna" Afrika. Ovom fotografijom Man Rej pokušava da premosti prepreku između dve rase i kulture. Njegova je poruka jednakost kultura, što postaje još očiglednije kada se sama fotografija poredi sa svojim negativom, što je Man Rej takođe činio.

Pročitano 303 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci