Artnit

Subota, 08 Septembar 2018 10:30

Simbolika leptira Istaknut

Odilon Redon - Leptiri Odilon Redon - Leptiri

Leteći po svetu milione godina, leptir je dobio duboko značenje u skoro svim velikim civilizacijama, religijama i duhovnim tradicijama. Njegova drevna predstavljanja povezana su sa osnovnim životnim konceptima, kao što su život i smrt, ljubav i sreća. U kulturama širom sveta ljudi su posmatrali leptira kao simbol duše, besmrtnosti, izdržljivosti, promena, nade. Takođe, on je bio simbol proslava, venčanja, života i putovanja i označavao inspiraciju, kreativnost, lepotu, milost i radost.

Od vremena paleolita leptir se smatra jednim od simbola Velike Boginje (Magna Mater). Ovo vrhovno božanstvo je oličavalo nebo i zemlju, život i smrt. Zato su postojala verovanja da se veštice mogu pretvoriti u leptira.

Mnoge kulture povezuju leptira sa ljudskim dušama. Leptiri su odražavali verovanje starih Egipćana u besmrtnost ljudske duše i verovatno bili jedno od zadovoljstava koja su čekala pokojnika u poslednjem životu. Stari Grci su smatrali leptira simbolom besmrtnosti duše. Erosova ljubavnica Psiha, čije ime znači duša, predstavljena je u obliku devojke sa krilima leptira. Grčka reč psiha ima dva značenja, leptir i duša.

U hrišćanstvu, leptir označava život, smrt i vaskrsenje. On je često prikazan u rukama malog Isusa Hrista i simboliše ponovno rođenje i uskrsnuće duše. Na slikama koje prikazuju život u raju, krila leptira imaju dušu koju Tvorac stavlja u telo Adama.

Leptiri predstavljaju metamorfozu, potpunu transformaciju i krajnju slobodu. Leptir je jedino stvorenje sposobno da potpuno promeni svoju genetsku strukturu tokom svog dramatičnog procesa transformacije. DNK gusenice je potpuno drugačija od DNK leptira. Dakle, leptir predstavlja preporod i prelazak u veličanstveni novi život. Sa svojom krhkošću leptir, takođe predstavlja hrabrost, koja je potrebna da se izvrše promene neophodne u procesu ličnog i duhovnog rasta.

Pročitano 68582 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika leptira