Artnit

Nedelja, 23 Februar 2014 18:05

Školjka kuća - Meksiko Siti Istaknut

Kuća u obliku školjke nalazi se u Meksiku Sitiju. Zovu je još i Nautilus, što u prevodu znači školjka kuća. Ovu kuću je projektovao poznati meksički arhitekta Havijer Senosiain za par iz Meksiko Sitija. Sagrađena je 2007. godine i predstavlja jedan od projekata takozvane "organske arhitekture", koji istovremeno odražava spoj moderne arhitekture i savremene umetnosti.

Po želji mladog para Havijer Senosiain je projektovao jedinstvenu kuću za porodicu, koja je želela da ima drugačiji dom i bude povezana sa prirodom. Havijer Senosiain je odlučio da unese vodeni život u arhitekturu. Inspirisan radom španskog arhitekte Antonija Gaudija i američkog arhitekte Frenka Lojda Rajta uneo je u projektovanje ideju da nas građevine zasnovane na prirodnim principima organske forme vraćaju u lokalnu istoriju i tradiciju, a istovremeno stvaraju harmoniju sa prirodom. Inspirisan oblikom školjke stvorio je dom koji izgleda nekonvencionalno i bajkovito. Dizajn kuće je veoma inovativan, neobičan i jedinstven.

Školjka kuća je sastavljena žicom, ojačana čelikom, strukturom otpornom na zemljotrese. Sa tri strane je okružena užurbanim Meksiko Sitijem, ali većina prozora-otvora je na zapadnoj strani sa koje se pruža širok pogled na planinski pejzaž.

Školjka kuća ima ulaz u zidu na kome se nalaze šareni prizori od obojenog stakla, čiji je spoljašnji izgled veoma živopisan. Svetlost koja prolazi kroz obojeno staklo stvara zanimljiv efekat na jednom od unutrašnjih zidova. Unutrašnjost je nalik na puževu kućicu, bez bilo kakvih pregrada. Staza od kamena vodi iz jedne prostorije u drugu, a kada se penje spiralnim stepenicama koje vode do radne sobe, stvara se osećaj kao da se lebdi iznad dela obraslog vegetacijom.

U dnevnu sobu je ukomponovan zid kojeg čine šarena stakla živih boja, a u središnjem delu je žuta garnitura za sedenje krivudavih linija okružena zelenom travom i ostalim biljkama. Kupatilo sa peščanim zidovima i plavim pločicama izgleda kao da je pod vodom, a tuš i česme u obliku kaskade dočaravaju "podvodni" svet.

Pročitano 5957 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 26 Januar 2019 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Školjka kuća - Meksiko Siti