Artnit

Utorak, 06 Mart 2018 12:02

Kauč i sofa u dnevnoj sobi Istaknut

U svakoj dnevnoj sobi kauč i sofa je najčešće najveći i najznačajniji deo nameštaja i centralna tačka dizajna. Zato treba ne samo da bude funkcionalna, već i snažan estetski elemenat. Jednostavniji dizajn kauča i sofe može da se uskladi sa različitim stilovima uređenja, drugim nameštajem i bojama u enterijeru. Ovi delovi nameštaja se odlično uklapaju i u moderne i u klasične dnevne sobe.

Kauč i sofa se biraju u zavisnosti od veličine dnevne sobe, a pri tome se mora uzeti u obzir da li će se pored njih nalaziti fotelja, stočić, stolica ili drugi komad nameštaja. Preporučuje se da veličina sofe ne zauzme više od trećine prostora i da ne smeta u kretanju kroz dnevnu sobu.

Jednostavan veći pravougaoni kauč i sofa sa širokim naslonom za ruke ili sa blagim L oblikom je verovatno najbolji izbor. Ako tražite sofu koji će biti glavna tačka u dnevnoj sobi, potražite forme koje zauzimaju malo više prostora i pružaju puno mesta za sedenje, kao što su na primer sofe sa jastuk setovima.

Ako imate malu dnevnu sobu, onda je potreban manji kauč ili sofa. Sa manje prostora, bilo koji kauč ili sofa će biti u centru pažnje, pa je važno odabrati nešto što je praktično, ali takođe ima istaknut dizajn koji nosi i dopunjuje ostatak prostora. Dobar izbor su manje sofe, sofe sa manjim naslonom ili one koje imaju iskrivljene stranice, jer pružaju iluziju većeg prostora, a jedan ili dva ukrasna jastuka na njima daće čisti, moderni izgled, dok tri ili više daju tradicionalni. Okrugli oblik sofe je malo pogodniji za manji prostor koji služi kao mesto okupljanja za grupe ljudi, ali takođe može biti savršen za dnevnu sobu srednje veličine.

Uspešno uređenje dnevne sobe i određivanje mesta za kauč ili sofu počinje sa analizom životnog stila i aktivnosti kojima ćete se najviše baviti u dnevnoj sobi. Ako se najviše izležavate dok gledate TV, sofa treba da bude orjentisana u tom pravcu i ima niske stranice i puno udobnih jastučića, a ako više sedite biće udobniji uspravni oblici sa jastucima smeštenim nazad. Oni koji vole da primaju goste i prave sedeljke, sofu mogu da postave u sklopu stočića, fotelja ili stolica i formiraju polukrug ili krug. Za one koji vole da čitaju dobro mesto za sofu je u blizini izvora dnevne svetlosti. Ako postoji otvoreni prostor, sofa može da ga odvoji na dve funkcionalne jedinice, na primer na dnevnu sobu i kuhinju ili trpezariju.

Izbor tkanine za kauč i sofu je veoma važan. Veliki izbor tkanina omogućava zanimljive i dinamične kombinacije koje mogu da se uklope sa drugim dekorativnim tkaninama u dnevnoj sobi. Ako se sofa svakodnevno koristi opredelite se za izdržljive tkanine poput pamuka, platna, vune ili kože. Koža i ekokoža stvaraju hladniji vizuelni utisak ali izgledaju elegantnije i lakše su za održavanje.

Izaberite stil kauča ili sofe koji dopunjuje stil uređenja dnevne sobe. Ako je Vaš stil elegantan i moderan, dobar izbor su sofe sa čistim linijama i u jarkim bojama, a ako je klasičan one sa zakrivljenim ili ravnim naslonima za ruke u neutralnim bojama. Takođe, možete pokušati da mešate i usklađujete različite stilove, na primer, stavite viktorijansku sofu u modernu dnevnu sobu.

Boja kauča ili sofe može da stvori snažan vizuelni efekat u dnevnoj sobi. Uz njihovu upadljivu boju i drugi elementi u prostoru treba da budu umereni. Sofa u jarkoj boji, poput ružičaste ili narandžaste će se istaći u dnevnoj sobi u neutralnim tonovima, a u onoj koja je bogata bojama, dobar izbor je sofa u neutralnoj boji, poput braon ili sive. Ujednačeni nenametljivi tonovi boja u dnevnoj sobi sa sofom u sličnom tonu stvaraju prijatan prostor.

 

Pročitano 3723 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Kauč i sofa u dnevnoj sobi