Artnit

Petak, 06 Oktobar 2017 10:58

Marsala - zagasitobordo boja Istaknut

Marsala boja je mešavina crvene i terakote, zagasitobordo, odnosno boja vina sa toplim zemljanim, braonkastim tonom. Ime je dobila po italijanskom desertnom vinu sličnom prošeku vinu Marsala sa Sicilije, što je i ime gradića na Siciliji. Baš poput vina po kojem je dobila ime, ova nijansa spaja zadovoljstvo punog obroka, dok njeni crveni i braon tonovi iskazuju prirodnu i zemljanu sofisticiranost. Ova boja je veoma elegantna, a u enterijer doma unosi toplinu i notu raskoši. Idealan je izbor za klasičan, moderan, ali i za rustičan stil uređenja, a najbolje izgleda kada se unese kroz detalje ili akcente.

Marsala boja je umirujuća, prija ljudskom oku. Za elegantan izgled njome se može obojiti cela soba, jedan zid ili njegov deo u dnevnoj sobi, hodniku, kupatilu ili nekoj drugoj prostoriji u domu.

Marsala je vanvremenska nijansa, tako da komadi nameštaja neće brzo izaći iz mode. Kauč, sofa, ugaona garnitura ili fotelja u ovoj boji u dnevnoj sobi koja je u neutralnim bojama postaće fokusna tačka u prostoru. Neutralnu trpezariju obogatiće tapacirane stolice u boji marsale. Ukoliko se kombinuje sa komadima nameštaja visokog sjaja ona daje moderan izgled.

U tradicionalnim i klasičnim enterijerima marsala boja se kombinuje sa neutralnim nijansama poput toplih bež tonova, žutih, braon i zlatnih tonova. Za žive moderne efekte, može se kombinovati sa zelenim nijansama poput tirkizne ili zagasitoplavim praškastim nijansama.

Marsala boja stvara sofisticiran izgled podova. Tepih u ovoj boji uneće toplinu u dnevnu sobu, a pločice u ovoj boji osvežiće zidove u kuhinji ili kupatilu.

Marsala boja može da izgleda kao inherentna zemljana boja, ali promena u teksturi može u potpunosti promeniti ovaj osećaj. Idealna je za prostirke i tapacirani nameštaj, jer će je tekstura materijala istaći. Ali, to mogu biti i presvlake za jastuke, posteljina ili stolnjak.

Vaze, čaše, šoljice, tanjiri, ukrasne sveće, svetiljke, ramovi za slike, ruže u marsala boji kao i mali kućni aparati će brzo osvežiti izgled svake prostorije u domu.

 

Pročitano 2368 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 17 Oktobar 2020 10:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Marsala - zagasitobordo boja