Artnit

Nedelja, 02 April 2017 11:04

Usklađivanje boje prozorskih okvira i boje zidova Istaknut

Prozori nisu samo prirodni izvor svetlosti, već i važan deo enterijera doma koji mogu da budu i mesto fokusa u prostoriji. Prozorski okviri pomažu u definisanju stila u sobi, dodajući arhitektonski karakter i dimenziju na zidove. Za upečatljiv izgled prostora njihova boja treba da se uskladi pre svega sa bojom zidova. Da bi se stvorio jedinstven efekat iz sobe u sobu boja svih prozorskih okvira u celom domu treba da bude ista.

Boja prozorskih okvira može da bude ista kao boja zidova. Tako se stvara moderan, ali i umirujući prostor. Takođe, to stvara sofisticiran izgled i dobro funkcioniše ako su zidovi goli, ali i ako su pozadina za više ukrasa, fotografija ili umetničkih slika.

Bez obzira da li su zidovi sveže beli ili u boji, prozorski okviri u beloj boji su uvek dobar izbor. U prostorijama sa tamnom ili intenzivnom bojom zidova, bela osvetljava i razvedrava, a akcentujući jaku nijansu donosi vizuelno olakšanje. U prostorijama sa svetlim ili pastelnim bojama zidova, bela boja izgleda čistije i jasnije. Ali, treba imati u vidu da ne postoji samo čista bela boja, već i niz belih tonova koji idu od toplih do hladnih. Na primer, topli kremasti tonovi prozorskih okvira uparite sa toplim ili intenzivnim bojama, kao i toplim neutralnim bojama zidova, dok jasne i hladnobele tonove uskladite za hladnim bojama, zasićenim ili prigušenim.

Crna boja je klasična kao svetlobela, ali više elegantna. Crni prozorski okviri se uvek lepo usklađuju sa jednostavnim drvenim podovima i ormanima, kao i bledim zidovima. Oni mogu da postanu i sofisticirana ivica koja će oživeti neutralnu šemu boja u prostoru.

Drveni prozorski okviri mogu da izgledaju odlično u moderno opremljenom prostoru, kao i u tradicionalnom ili rustičnom. Ovi okviri se slažu posebno dobro sa drvenim podovima i zidovima zemljanih ili pastelnih boja.

Pastelni prozorski okviri stvaraju prijatnu, kao i nežnu, romantičnu atmosferu. Posebno su dobar izbor za rustični stil uređenja i spavaću sobu. Mogu lepo da se usklade sa svetlijim bojama zidova.

  

Pročitano 2796 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 16 Septembar 2020 11:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Usklađivanje boje prozorskih okvira i boje zidova