Artnit

Četvrtak, 26 Januar 2017 12:03

Azijski stil uređenja doma Istaknut

Azijski stil uređenja enterijera doma odmah evocira sliku spokojstva i mira. U suštini ovaj stil predstavlja spoj više različitih stilova i nacionalnih tradicija tipičnih za Kinu, Indiju, Japan, Singapur, Tajland i druge zemlje Istoka koji su ostavili tragove u veličanstvenom dekoru domova. Odlikuje ga minimalizam, jednostavnost, ravnoteža, svetlost, elegancija, funkcionalnost, zanimljiva rešenja standardnih problema, kao i harmonična kombinacija različitih elemenata koji stvaraju opuštajuću atmosferu.

Azijski stil uređenja je uglavnom inspirisan bojama prirode, a dekoracija često oponaša pejzaž i koristi prirodne boje u enterijeru i zato je najbolje da se zadrži što neutralnija pozadina. Ali, to ne znači da je bela boja jedina opcija. Preporučuje se nežna krem, tradicionalna bež, svetloplava, pesak braon, pa čak i elegantna siva boja, koje nude osnovu za spokojnu i opuštajuću atmosferu.

Jedna od najznačajnijih karakteristika azijskog dekora je korišćenje čistih, ali jakih boja. U Kini se na primer koriste jake boje poput crvene za koju se veruje da donosi sreću. Takođe, koriste se nežna ružičasta boja trešnjinog cveta, zanosna crvena i luksuzna ljubičasta boja. Za nagoveštaj mističnog šarma koriste se pažljivo suptilne crne nijanse, dok zlatni tonovi dodaju notu prefinjenosti. Koriste se i sveže boje kao što su mahovina zelena, sivo-braon i razne nijanse bele boje.

Drvo je osnovni materijal u azijskom stilu uređenja. Drveni nameštaj, lakiran visokim sjajem stvara utisak luksuza. Koriste se i multifunkcionalni komadi nameštaja, jer je životni prostor često mnogo više ograničen i svaki deo mora da obavlja više funkcija i istovremeno ostavlja dovoljno slobodnog prostora. Podni jastuci se mogu koristiti za sedenje i paravani mogu funkcionalno da podele delove enterijera.

Prirodno drvo kao bambus je tipično u svim varijantama azijskog stila uređenja. Bambus se često koristi za roletne, ramove za slike, kutije za odlaganje. Materijal koji se takođe koristi kao ukrasni je kamen. Na primer, kombinuju se drveni podovi ili paravani sa dekorativnim elementima od prirodnog kamena ili drugim organskim teksturama. Dekoracija se pravi i od različitih vrsta papira.

Poštovanje prirode je jedan od osnovnih principa azijskog stila uređenja. Voda je glavni elemenat i često se pojavljuje u enterijeru. Protok vode može da se vidi i čuje u vertikalnoj fontani ili akvarijumu. Bonsai i srećni bambus, ali i žbunje u saksijama su najčešća zelena dekoracija.

Porcelanske vaze, lampioni i ukrasni jastučići, skulpture i likovi zmajeva i Bude su detalji koji stvaraju razigranost prostora. Prekrivači sa ornamentima iz Azije, uneće delić azijskog duha u enterijer.

 

Pročitano 2533 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 11 Juni 2019 11:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Azijski stil uređenja doma