Artnit

Nedelja, 06 Novembar 2016 12:19

Japanski stil uređenja doma Istaknut

Japanski stil uređenja enterijera doma odlikuje minimalizam i funkcionalnost, kao i sklad između prostora i predmeta koji se u njemu nalaze. Smatra se jednim od najudobnijih i najegzotičnijih stilova, koji stvara atmosferu harmonije u domu. Osnova ovog stila je filozofija zena. Ne morate da uredite ceo dom u ovom stilu, samo upotrebom nekih elemenata ili detalja može se uneti čarolija tradicije, kulture i životne filozofije Japana i stvoriti jedinstven prijatan ambijent u svakom prostoru doma.

Jedno od obeležja japanskog stila uređenja je osećaj prostranosti i preglednosti koji se postiže posebnim postavljanjem elemenata i njegovim udaljavanjem od ostalih stvari u prostoru. Takođe, broj predmeta treba da bude minimalan i svaki treba da nosi maksimalno značenje i izraz. Nameštaj se često nalazi na sredini sobe, dok je ostatak sobe prazan.

Japanski stil uređenja karakterišu veoma veliki prostori, kao i klizna vrata i laki zidovi. Često se koriste crna drvena klizna vrata sa belim pločama rižinog papira koja prikazaju dramatičnost, kao i podeljenost u sobi.

Dominantne boje tradicionalnog japanskog stila uređenja su crna i bela. Boje u ovom stilu uređenja su često prirodne boje materijala kao što su drvo, bambus, papir ili rižina slama, a u dizajnu se koriste i boje koje imaju tendenciju neutralnih paleta, sjedinjavanje crnine, manje beline, kombinacije sive i braon boje. Žuta ili crvena boja se ponekad koriste za detalje. Karakteristični materijali koji se koriste su prirodni poput drveta, bambusa, rižinog papira i svile.

Nameštaj karakterišu niski elementi koji su neznatno izdignuti od poda, a retko viseći, i njihova površina treba da bude veoma glatka. Oko nižeg stočića, na primer mogu da se stave jastuci koji će se koristiti za sedenje.

Rasveta osim funkcionalne, ima i dekorativnu ulogu u japanskom stilu uređenja. Ona je indirektna i prostor obasjava mekim svetlom, stvarajući intimnu i prijatnu atmosferu. Lampe i lusteri su najčešće izrađeni od rižinog papira i oslikani japanskim simbolima i dezenima.

Detalji u enterijeru će uneti dašak egzotike. Zanimljivi prepoznatljivi detalji japanskog stila uređenja su porculanske vaze oslikane motivom cveta japanske trešnje ili gejše, dekorativne lepeze od papira ili bambusa, lampioni, ukrasni jastuci, skulpture sa likovima zmajeva i Bude, dekorativne japanske figurice ili tradicionalni wagasa kišobran izrađen od papira i bambusa. Orhideje i minijaturni bonsai su takođe zanimljivi detalji.

 

Pročitano 3215 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Japanski stil uređenja doma