Artnit

Subota, 25 Juni 2016 11:17

Pleteni nameštaj u eksterijeru doma Istaknut

Pruće kao prirodni materijal dobro se uklapa u letnji ambijent vrta, dvorišta, terase ili balkona. Nameštaj od pruća ili baštenski nameštaj je udoban, dezeni i boje mu daju poseban izgled. Pleteni nameštaj može biti od ratana, trske, vrbe i bambusa, koji su ekološki prihvatljivi. Ovaj nameštaj se radi i u više boja, dezena i oblika, tako da se može uklopiti u svaki ambijent i stil uređenja.

Nameštaj od ratana u svaki prostor unosi notu elegancije i sofisticiranosti. On može da bude prekriven tkaninama raznih boja i dezena, što stvara osoben izgled vrta, dvorišta, terase ili balkona. Dobar je izbor za vetrovita mesta u eksterijeru doma, ali ga ne treba duže izlagati suncu jer bledi. Da bi duže trajao treba ga redovno održavati, pre svega uklanjati prašinu ručno ili malim ručnim usisivačem, a mrlje što pre sapunicom. Takođe, zimi ga treba staviti u zatvorenu prostoriju.

Nameštaj od trske unosi egzotičnu notu u eksterijer doma. Prilikom prerade trske ne koriste se toksične hemikalije već se stabljike međusobno "pletu" ili povezuju žicom, plastikom. Stabljiku trske ne napadaju insekti, a samim tim ni nameštaj od nje. Ako se pravilno održava i ovaj nameštaj će trajati duže.

Nameštaj od vrbe lepo izgleda u eksterijeru doma, posebno onom uređenom u rustičnom stilu. Da bi duže trajao može se premazati zaštitnim sredstvima jednom godišnje i prekriti šarenim materijalima ili jastucima za sedenje, koji se mogu napuniti sunđerastim pahuljicama. Takođe, treba ga zaštititi od direktnog sunčevog zračenja i kiše. Smetaju mu prevelika vlaga, ali i vrućina i suv vazduh. Treba ga redovno čistiti od prašine, usisivačem ili mekom krpom.

Nameštaj od bambusa je jedinstven dodatak svakom eksterijeru doma. Zanimljivi materijali, kojima se mogu prekriti neki komadi ovog nameštaja uneće vedrinu u prostor. Možete ga čistiti na isti način kao i komade od vrbovog pruća, ali ga ne perite jakim vodenim mlazom jer može da se ošteti.

 

Pročitano 3885 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 06 Juni 2019 11:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Pleteni nameštaj u eksterijeru doma