Artnit

Petak, 01 April 2016 11:11

Trpezarijske stolice - za prijatan prostor u trpezariji Istaknut

Trpezarijske stolice su komadi nameštaja koji imaju veoma važnu ulogu u trpezariji, gde sa trpezarijskim stolom služe različitim svrhama. Zato što se uglavnom koriste godinama svakodnevno njihovom izboru treba posvetiti posebnu pažnju. Stil, boja i veličina su tri parametra o kojima treba voditi računa kada se biraju trpezarijske stolice.

U domu često ne postoji poseban prostor za trpezariju, i ona je deo dnevne sobe ili kuhinje. Zato trpezarijske stolice, kao i sto treba da se usklade sa dizajnom, bojama i stilom ostatka nameštaja u toj prostoriji.

Trpezarijske stolice mogu da budu napravljene od različitih materijala, u najrazličitijim stilovima, bojama i oblicima. Materijali od kojih se prave su drvo i metal, a u novije vreme i plastika. Drvene stolice su uglavnom delom tapacirane nekim mekšim materijalima, kao što su na primer platno ili koža u različitim dezenima. Za skladan izgled trpezarije birajte stolice slične stilu i boji stola koji ste odabrali.

Za razigran prostor u trpezariji kombinujte različite stilove stolica ili različite materijale, dezene i boje.

Izbor trpezarijskih stolica je veliki, od klasičnih stolica sa naslonjačima do veoma udobnih obloženih stolica. Trpezarijske stolice mogu da budu sa ili bez naslona za ruke. One koje imaju naslone su udobnije elegantnije, ali pošto zauzimaju više mesta nisu dobar izbor za manje trpezarije. Stolice bez naslona zauzimaju manje prostora i obično su lakše.

Pri izboru stolica treba imati u vidu i dimenzije prostora. Da bi se udobno sedelo za stolom preporučuje se da između površine stolice i donjeg dela stola bude najmanje 30 cm. Pošto prosečnom čoveku za stolom treba najmanje 60 cm prostora po širini, broj stolica koje se stavljaju uz sto treba da bude u skladu sa ovim podatkom. Da bi se nesmetano ustajalo poželjno je da od stolice do zida ili nekog predmeta iza nje bude oko 80 cm.

Pročitano 3623 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 14 Juli 2020 10:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Trpezarijske stolice - za prijatan prostor u trpezariji