Artnit

Utorak, 22 Mart 2016 12:10

Uređenje duge uske sobe Istaknut

Uređenje duge i uske sobe u domu može biti izazov. Ljudi ne žele da se u ovakvoj sobi osećaju kao da su u kupeu, hodniku ili kuglani, i može biti zaista teško da se stvori intimni prostor za okupljanje kao u uobičajenom kvadratnom ili kružnom obliku. Uređenje duge, uske sobe treba da omogući funkcionalnost, a takođe ujedinjenje prostora, čak i ako je soba podeljena na odvojene delove.

Pre svega, odlučite šta će biti fokusna tačka u dugoj uskoj sobi. Televizor, kamin ili neki komad nameštaja možete da stavite na jedan od dugih zidova, tako da se fokus tamo preusmeri. Takođe, uz najduži zid koji nema prozore, možete da postavite sofu i fotelje ili dugu policu.

Da bi duga, uska soba vizuelno izgledala šire i četvrtastije, obojite duže zidove svetlom, hladnom, sjajnom bojom. Da bi se zidovi vizuelno "primakli", kraće zidove obojite tamnijom, toplijom mat bojom, a možete i istom bojom, ali dodajte uzdužne bele pruge.

Duga i uska soba izgledaće zanimljivije, a skrenućete pažnju sa njene veličine ukoliko plafon stavite kao fokusnu tačku. Spušteni plafon u ovoj sobi izdvaja se svojim oblikom, bojom i osvetljenjem. Grede na plafonu takođe, mogu da postanu zanimljiv elemenat.

Ako je soba veoma duga podelite je na odvojene oblasti. Razmislite o dva različita dela za sedenje i razgovor, kuhinju ili kutak za čitanje. Pored komada nameštaja, prostor možete da podelite i tepihom.

Iskoristite većinu svog vertikalnog prostora. Koriste visoke komade nameštaja, kao što su regali i visoke police, napravite umetničke i foto aranžmane koji idu sve do plafona ili stavite zavese, kako bi stvorili iluziju visine.

Izduženi prostori svojim dimenzijama ne omogućavaju kvalitetno postavljanje komada nameštaja, i zato predstavljaju veliki problem prilikom uređenja doma. Jedna duga sofa ili ugaona garnitura učiniće da duga uska soba izgleda prijatnije.

Kada je sav nameštaj postavljen uz zid u dugoj uskoj sobi, takođe možete da stvorite vizuelni efekat kuglane koji generalno nije poželjan. Jedan od najboljih načina da sprečite ovaj efekat je da koristite neki nameštaj sa mekim, okruglim ivicama. Kružni stočić za kafu ili tabure u centru sobe može da ublaži sve prave linije u prostoru, kao i okrugle lampe.

 

Pročitano 7810 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 08 Juni 2019 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Uređenje duge uske sobe