Artnit

Subota, 14 Mart 2015 12:32

Zidni sat - neobičan detalj u domu Istaknut

Pored svoje osnovne funkcije pokazivanja tačnog vremena, zidni sat sve češće postaje zanimljiv detalj, koji ulepšava i upotpunjuje svaki prostor u domu. Idealan je za dekorisanje zida, jer daje novu dimenziju prostoru, čineći ga razigranim i lepršavim.

Zidni satovi su često slični umetničkoj slici na zidu. Kao dekorativni komadi mogu da izgledaju monotono, ali ako se pažljivo biraju i usklade sa uređenjem enterijera postaće osoben detalj.

Ukrasni zidni satovi dolaze u mnogo oblika. Mogu da budu izrađeni od drveta, metala, stakla, recikliranih materijala, plastike ili akrila. Plemeniti metali poput srebra se takođe koriste.

Jedna od najstarijih vrsta zidnih satova su satovi sa kukavicom. Većina ovih satova se pravi u obliku ptice ili starinske kuće i ima malu mehaničku kukavicu koja izlazi iz vrata svaki sat i cvrkuće. Uklapa se posebno u rustični stil uređenja doma.

Druga vrsta zidnog sata, koja se može uzeti u obzir kao detalj je sa staklenim vratima i mesinganim klatnom, koji zvoni na pola sata jednom a na pun sat broj sati. Ovi satovi su napravljeni od raznih vrsta drveta, od trešnje, hrasta, mahagonija, pa čak i kože. Dobro se uklapaju u klasični stil uređenja doma.

Ako želite da unesete više stila u prostor opredelite se za antičke zidne satove. Mnogi antikvarni zidni satovi nemaju klatno i imaju interesantne oblike. Često su zlatne boje i unose notu glamura.

U poslednje vreme, čak i eklektičan art deko stil zidnih satova sa motivima sunca, meseca, zvezda, i drugog vintage dizajna postaju popularni. Ovi satovi su zanimljiv ukras u svakoj prostoriji doma.

Moderni satovi su u minimalističkom stilu, ali su i dalje jedinstveni i kreativni. Većina njih ima crno-belu boju, ali postoje i drugi koji dolaze u različitim bojama. Minimalistički uređen enterijer ulepšaćete jednostavnim satom sa neupadljivim kazaljkama. Možete da postavite samo ključne brojeve, a ostale brojeve zamenite crticama. Zanimljiv je i zidni metalni sat samo sa kazaljkama.

Jedan od načina da ukrasite zid je da stavite više zidnih satova koji vise u nizu, kao da su umetničke slike. Možete da podesite neki sat da prikazuje vreme nekog popularnog grada u drugom delu sveta.

Pročitano 4313 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 12 Mart 2019 12:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Zidni sat - neobičan detalj u domu