Artnit

Subota, 18 Oktobar 2014 11:49

Raspored nameštaja u dnevnoj sobi Istaknut

Da bi dnevna soba izgledala udobno i prijatno potrebno je pravilno osmisliti raspored nameštaja. Postavljanje nameštaja u dnevnoj sobi određuje ton ove važne prostorije u domu u kojoj porodica provodi najviše vremena. Dobro raspoređen nameštaj stvoriće veći i harmoničan prostor, ali će uneti i osoben stil u dnevnu sobu.

Svaka dnevna soba ima fokalnu tačku. U nekim sobama centralni prostor već postoji dok ga u drugim morate da kreirate sami. Fokalne tačke mogu da budu kamini, stolovi, televizori, prozori, garnitura za sedenje, umetničke slike. Kreiranje dela za razgovor u okviru dnevne sobe je posebno važno. Postavite nameštaj tako da se ljudi mogu gledati dok razgovaraju. U prostranoj dnevnoj sobi može biti više od jednog prostora za razgovor. Međutim, ne gomilajte komade nameštaja u jednom delu, i ne ostavljajte prazan prostor na drugim mestima u sobi. Uvek naglašavajte dobre karakteristike sobe, a kamuflirajte ne tako lepe uglove.

Svaka dnevna soba ima svoj oblik i veličinu. Veliki, dugi pravougaoni prostori mogu da se podele u dva funkcionalna dela. Na primer, u jednoj polovini može da bude sofa sa foteljama i stočićem kao posebno mesto za druženje i razgovor, a u drugoj polovini prostor za ručavanje.

Ako želite spokojan prostor za odmor uredite dnevnu sobu sličnim komadima nameštaja, kako boja, tako i stilova. U rustičnom životnom prostoru komadi nameštaja sličnih boja stvaraju osećaj udobnosti.

Za osoben izgled, u prostor dnevne sobe možete da stavite različite komade nameštaja. Kombinovanjem različitih komada nameštaja, različitog stila i boja stvara se zanimljiv i jedinstven izgled dnevne sobe.

Raspoređivanje sličnih veličina komada nameštaja u dnevnoj sobi stvara smirenu atmosferu. Ali, i skladan balans komada nameštaja različite visine može da stvori harmoničnu atmosferu.

Simetrično raspoređivanje nameštaja stvara više formalan izgled dnevne sobe, ali i uredan, estetski dopadljiv izgled. Koliko ćete simetrije uneti zavisi od stila uređenja. Možete da izaberete odgovarajuće stolice, sofe ili kauče iste veličine, stila i dizajna, a ako imate jednu sofu ili kauč, postavite fotelje sa obe strane. Da bi uneli još simetrije u dnevnu sobu, postavite lampe na stočićima koji su usklađeni i nalaze se u suprotnim uglovima sobe, okvire za slike jedan naspram drugog ili vaze sa cvećem sa obe strane kamina.

Asimetrija se koristi najčešće u modernom stilu uređenja dnevne sobe za dodavanje interesantnog vizuelnog efekta. Stvara se raspoređivanjem nameštaja na suprotnim stranama sobe, koje mogu izgledati drugačije, ali nose istu vizuelnu težinu.

Na prostor dnevne sobe se gleda kao na umetničko delo. Postoje vizuelni "trikovi" koje, slikari koriste da stvore utisak dubine u prostoru. U dizajnu enterijera, dva stočića sa obe strane sofe i umetnička slika iznad nje stvoriće zanimljiv, ali i elegantan ambijent.

Stočić može da prati svaki komad nameštaja u dnevnoj sobi. On je zanimljiv detalj u svakom stilu uređenja dnevne sobe, jer na njemu mogu da stoje razni ukrasi, ali i vaze sa cvećem.

Pročitano 8326 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 05 Februar 2019 11:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Raspored nameštaja u dnevnoj sobi