Artnit

Subota, 05 Juli 2014 14:11

Minimalistička dnevna soba Istaknut

Minimalistički stil uređenja enterijera doma je popularan, pre svega zbog praktičnosti i udobnosti, jer je enterijer rasterećen, prijatan za stanovanje i jednostavan za održavanje. Dnevna soba u kojoj se provodi većina slobodnog vremena je idealna za takvo uređenje. Takvim načinom uređenja prostor dnevne sobe se vizuelno povećava i izgleda prozračnije. Dnevna soba će postati ne samo izuzetno elegantna i savremena, već će biti i puna pozitivne energije.

Minimalistički moto je "manje je više", što znači da će manje nameštaja u dnevnoj sobi omogućiti više energije. Karakteristike minimalističkog uređenja dnevne sobe su nizak, elegantan, uravnotežen i moderan nameštaj mekših, čistih linija, jednostavnih tekstura, u regularnom geometrijskom obliku, kao što su kocke, sfere i pravougaonici. Nameštaj je u svetlijim bojama i od prirodnih materijala, kao što su na primer staklo i metal ili drvo i koža.

Velike komade nameštaja u dnevnoj sobi zamenjuju lake zidne police, dizajnirane ne samo da bi bile iskorišćene, već i kao ukras. Police su često asimetrično postavljene na širinu i visinu u prostoru.

Prozračnost i bela boja zidova čine osnovu za uređenje dnevne sobe u minimalističkom stilu. Zidovi su glatki i čisti, bez dekorativnih uzoraka poput tapeta ili antikviteta bogatih ornamentima poput drvenog sata. Kao alternative mogu se koristiti toplije i neutralne boje, kao što su bež, boja kamena, nijanse zelene i kajsije, koje će stvoriti svetao i prijatan ambijent.

Dnevne sobe dizajnirane u minimalističkom stilu su najčešće u beloj boji kombinovanoj sa sivom, braon ili crnom bojom. Pošto minimalizam neguje ravnotežu, u kombinaciji bele i crne boje ćete sigurno naći ravnotežu i obezbediti smirenu i opuštajuću atmosferu u dnevnoj sobi.

Teksture će dodati osobenost minimalističkoj dnevnoj sobi i stvoriti određen eklektičan osećaj u ambijentu.

Da prostor u dnevnoj sobi ne bude monoton i deluje hladno možete da unesete malo šarenila sa tepihom, zavesom, ili nameštajem u nekoj jarkoj boji.

Da bi oživeli prostor možete da izaberete akcenat boju kojom će se naglasiti neki elementi u minimalistički uređenoj dnevnoj sobi. To može da bude fotelja, lampa, ukrasni jastuk ili neki drugi detalj u jarkoj boji, poput narandžaste, crvene ili ljubičaste.

Osvetljenje je bitan elemenat dnevne sobe uređene u minimalističkom stilu. Veliki prozori će obezbediti dosta svetlosti, tako da će dnevna soba izgledati vizuelno veća. Prozori često zauzimaju ceo zid i nemaju zavese. Da bi se obezbedilo malo privatnosti i unela toplina mogu da se stave jednostavne bele roletne, svetle zavese od muslina, mreža ili zavesa od nekog debljeg materijala.

Pod u minimalističkoj dnevnoj sobi treba da bude svetao sa modernim izgledom i sjajnim efektom. To će posebno naglasiti lepotu nameštaja. Deo poda može da bude prekriven manjim tepihom ili ćilimom koji će uneti boju.

Dekorativni elementi ili ukrasi nemaju veliku ulogu u dizajnu minimalističkog enterijera. Međutim, možete staviti bar jedan središnji detalj koji će uneti posebnost i "razbiti" jednoličnost. Na primer, jedna velika i upečatljiva umetnička slika ili art print može da predstavlja fokalnu tačku dnevne sobe, a uramljene fotografije mogu da budu zanimljiv minimalistički detalj na zidu.

Kamin i elektičan stočić takođe mogu da budu zanimljive fokalne tačke u minimalističkoj dnevnoj sobi. Za ljubitelje prirode interesantna zelena lisnata biljka može postati deo fokalne tačke u minimalističkom enterijeru.

Pročitano 4463 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Novembar 2014 16:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Minimalistička dnevna soba