Artnit

Utorak, 27 Maj 2014 15:49

Neobične žardinjere u eksterijeru doma Istaknut

Žardinjere pune jednogodišnjih ili višegodišnjih biljaka mogu da unesu boje, forme i prirodu u svaki prostor - vrt, dvorište, terasu, ili balkon. Neobične žardinjere od raznovrsnih materijala, u raznim oblicima, bojama i veličinama daće osoben izgled eksterijeru doma.

Jeftine korpe mogu da budu vedre cvetne žardinjere. Stavite u njih plastične ili terakota saksije, ili oivičite liniju korpe tkaninom i stvorićite zanimljiv detalj na zidu. Možete da posadite u njih razne gomoljaste begonije, na primer naranđastu, svetlocrvenu, žutu i oživite monoton zid.

Napravite neobičan vrt u žardinjeri od korpe starog bicikla. Oivičite mahovinom i popunite je zemljom. Uverite se da ima drenažu za odvodnjavanje. Ako je Vaš bicikl u senci u vrtu ili dvorištu, popunite ga sa šarenim letnjim cvećem, kao što je na primer lepi jova, a paprat, asparagus i bršljan neka vise sa strane.

Pretvorite niske merdevine u fokalnu tačku vrta, bojenjem u svetlu boju. Stepenice merdevina ukrasite svojim omiljenim kombinacijama saksija limenki ili običnih saksija sa raznim biljkama.

Stara kolica možete da popunite sezonskim letnjim cvećem u raznim bojama. Lepo će izgledati bakopa, mlečika, santolina, ljubičasti kelj, šaš i neka zelena puzavica. Kolica se mogu pomerati i tako ulepšavati razne delove vrta.

Stara dečja kolica mogu uvek postati zanimljiva žardinjera. Potrebna je dobra drenaža i zemlja. Ovaj prostor pruža mogućnosti za kombinovanja raznog cveća i biljaka. Možete da zasadite kadife i petunije za intenzivnu boju, koprivice za zanimljive šarene teksture, a zelene puzavice će dopuniti ovaj zanimljiv aranžman.

Dekorativne žardinjere dolaze u različitim materijalima i stilovima, uključujući i reciklirane sanduke. Ako se zasadi cveće u njih dobija se prirodan izgled prostora.

Metalne žardinjere se koriste za biljke sa "arhitektonskim" lišćem i daju savremeni izgled prostoru.

Ako imate plitku žardinjeru koja stoji prazna predugo i ima rupu za odvod možete da je pretvorite u minijaturni vrt sa sukulentima. Ovaj vrt zahteva samo malo održavanja i vode.

Pročitano 5350 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Neobične žardinjere u eksterijeru doma