Artnit

Utorak, 12 Novembar 2013 18:16

Svečani sto u domu Istaknut

Sto je jedno od centralnih mesta za druženje sa prijateljima, rođacima, ali i za razne proslave u domu. Dobro i maštovito postavljen sto čini da hrana ima bolji ukus. Čak i jednostavni obroci mogu da izgledaju kao kulinarski specijaliteti kada se služe na stolu koji je zanimljivo postavljen i dekorisan.

Postavljanje i dekoracija stola je na neki način proces nanošenja slojeva. Prvi sloj su najčešće stolnjaci koji se biraju na osnovu boja, prilika i stila uređenja trpezarije. To mogu biti stolnjaci od lana, damasta, čipke, svile, pamučnih tkanina ili drugih prirodnih materijala u raznim bojama, teksturama i sa raznim uzorcima. Za svečan sto prikladan je jednobojni stolnjak, u crvenoj, zelenoj ili zlatnoj boji od damaska ili od čipke, a salvete u istom tonu ili boji ruža. Interesantni uzorci na stolnjaku dodaju neobičnu notu stolu. Podmetači za čaše zlatne boje doprineće svečanom izgledu stola.

Svečanom izgledu stola doprinosi posuđe, čaše i pribor za jelo. Tanjiri treba da se usklade sa stolnjakom, stilom uređenja trpezarije, dezenima trpezarijskih stolica kao i sa hranom koja će se u njima servirati. Oni mogu da budu od najkvalitetnijeg porcelana sa klasičnim motivima, do modernog dizajna sa zanimljivim oblicima i bojama. Tanjiri od stakla, drveta ili keramike stvaraju mnogobrojne mogućnosti za svečano postavljanje stola. Oblici, boje i uzorci na tanjirima mogu da se kombinuju. Na primer salata može da bude u malim zelenim tanjirićima, a ostatak hrane da se služi na tanjirima sa šarenim cvetnim uzorcima, ili svi postavljeni tanjiri mogu da budu u nijansama zelene boje.

Čaše mogu da budu u različitim oblicima, veličinama, bojama, sa različitim uzorcima. Za efektnu dekoraciju stola u svečanim prilikama mogu da se koriste staklene ili kristalne čaše. Zanimljive su čaše koje su već dekorisane šarama, peškarenjem i bojama, ali i čaše koje su klasičnog dizajna. Vrlo jednostavno dizajnirane čaše se mogu koristiti za zanimljive aranžmane koji ne zauzimaju mnogo mesta na stolu. U čašu može da se stavi kristal, šljokice, ali i neki lep cvet.

Detalji su završni deo svečanog stola. Najčešće su to cvetni aranžmani, svećnjak ili aranžmani voća na centralnom delu stola, koji ga čine vizuelno privlačnim. Dodatno mogu da se ukrase i drugi delovi stola, grančicama ili laticama cveća na sredini stola.

Harmonično usklađeni elementi na stolu stvaraju klasičan izgled svečanog stola. Ako se kombinuju i usklade elementi različitih stilova, boja, tekstura ili materijala stvara se jedinstven izgled svečanog stola. Međutim, potrebno je da nešto spoji zajedno ove elemente. Na primer, ako se kombinuju tanjiri i pribor za jelo iz različitih perioda, dobija se zanimljiv izgled ako imaju istu proporciju i komplementarne linije. Boja može takođe da postane nit koja povezuje ove elemente.

Pročitano 6942 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Svečani sto u domu