Artnit

Petak, 05 Juli 2013 19:40

Boje plafona u enterijeru doma Istaknut

Dizajneri enterijera plafon zovu petim zidom, da bi naglasili njegov značaj kada se biraju boje za sobu. Uostalom plafon je i verovatno najveći neprekidni prostor u sobi tako da njegova boja u velikoj meri utiče na njenu atmosferu. Boje plafona unose osoben vizuelni doživljaj u enterijer doma.

Godinama je bela boja smatrana ne samo za najsigurniji, već i za najbolji izbor za plafone. Ponekad je to odličan izbor, ali se ponekad propušta mogućnost da se unese raznovrsnost u dizajniranju enterijera.

Bela boja plafon čini vizuelno nižim u sobi sa niskim plafonom, a višim u sobi sa visokim plafonom. Međutim, gde god je moguće može da se doda malo boje na plafon. Za malu sobu sa niskim plafonom, dobar izbor su zidovi u nijansama plave boje, jer ona vizuelno širi prostor u svim pravcima, i plafon malo svetlije nijanse. Takođe, ne treba bojiti lajsnu na zidovima ispod plafona, niti postavljati gipsane lajsne u boji plafona, jer to daje utisak još nižeg plafona. Međutim, to ne znači da vizuelno spušten plafon uvek izaziva klaustofobičnost, on može da stvori i udoban i intiman prostor.

Plafon može da bude obojen u istu boju kao i zidovi. To će prostor učiniti vizuelno većim, jer će nestati granice između onoga što je okolo i onoga što je iznad. Svetao enterijer, sa velikim prozorima, sa tamnim plafonom deluje tamnije. Enterijer sobe se osvetljava, ako se za plafon izabere svetlija nijansa od boje zidova.

Velika soba sa visokim plafonom može da deluje bezlično ili neuravnoteženo kada nameštaj, podne obloge i detalji vizuelno zauzimaju donju polovinu prostora, dok gornji deo izgleda prazno i dosadno. U takvoj sobi može se koristiti boja za kreiranje arhitektonskog oblika na plafonu. Dekorativni medaljon i luster stvaraju interesantnu fokalnu tačku na centru plafona i unose toplinu u sobu.

Kada se sve sobe ofarbaju u neutralne boje one kreiraju harmoničan tok boja u celom domu. U sobama sa neutralno obojenim zidovima malo boje na plafonu dodaje zanimljivu notu i može da stvori fokalnu tačku. Vedre boje plafona sa zidovima neutralnih boja stvaraju toplu atmosferu u prostoru.

U sobi sa dugim ili uskim prozorima previše boja ili detalji na plafonu stvaraju osećaj zatvorenog prostora. Nežna plava boja ili neka druga nežnija boja na plafonu stvara svetli vazdušasti prolećni osećaj, i suptilno dopunjuje, čak i tamnije zidove i tako smanjuje formalnost sobe. Nijanse plave boje dobro se slažu posebno sa svetlim nameštajem, podom i detaljima.

Arhitektonski oblici plafona stvaraju zanimljiv i neobičan prostor u enterijeru. Oni su posebno prikladni za visoke plafone.

Sjajne boje, gipsani okviri, šare i ukrasi na plafonu pružaju bezbroj mogućnosti za stvaranje osobenog stila enterijera doma, a potrebu za dekoracijom svode na minimum.

Pročitano 8662 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 09 April 2021 10:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Boje plafona u enterijeru doma