Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 27 Septembar 2016 11:28

Vizuelno proširenje prostora u domu pomoću ogledala Istaknut

Ogledalo je uvek zanimljiv detalj u enterijeru doma, koji može da stvori posebnu atmosferu. Istovremeno ono može i da vizuelno uveća i proširi prostor i doda mu dubinu. Izbor ogledala je veliki, ali pre postavljanja treba dobro odrediti mesto, kako se na njemu ne bi odražavale neuređene površine, prazni zidovi ili neugledni komadi nameštaja.

Za vizuelno povećanje male prostorije se često stavljaju dva ogledala jedno naspram drugog. Da bi se stvorio interesantan vizuelni efekat treba postaviti dva ogledala iste veličine na dva suprotna zida, i na istoj visini.

Ako u maloj prostoriji nema dovoljno svetlosti, stavite ogledalo u blizini prozora. Pomoću refleksije ćete dobiti prirodno svetlo u sobi i utisak vizuelno većeg prostora.

U maloj prostoriji postavite ogledala na zidu nasuprot prozora. To čini da ogledalo izgleda kao još jedan prozor zbog načina na koji reflektuje svetlost i stvara iluziju prostora. Koristite ogledala u maloj kuhinji kao pozadinsku svetlost, koja takođe donosi i prirodnu svetlost, a prostor izgleda veće i sjajnije.

Stavite veliko ogledalo na centralno mesto u maloj sobi. Velika ogledala stvaraaju vizuelni utisak većeg prostora kada su fokusna tačka u okviru sobe, okačeni iznad trpezarijskog stola ili iznad kamina. Ako se ogledalo stavi preko puta neke slike, ukrasne biljke, vaze sa cvećem ili drugog zanimljivog predmeta koji će se u njemu ogledati, dodaje i stil i prostor.

Jedan zid u prostoriji obojite tamnom bojom ili bojom koja će biti u kontrastu sa drugim zidovima, a drugi svetlom bojom. Ako na tamniji zid stavite ogledalo, istovremeno stvarate osećaj dubine i iluziju većeg prostora. Takođe, ogledalo će odražavati svetlije delove prostorije, a dodavanjem zelenila i ukrasa uz njega zid će postati topliji.

Kada se na ceo zid stavi ogledalo, vizuelno se proširuje uska prostorija. U uskom hodniku na primer, zidove možete obojiti u svetlu boju, a na zid, ormar ili plakar postaviti veliko ogledalo.

 

Pročitano 2020 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 25 Avgust 2019 11:22
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci