Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 29 Septembar 2020 10:37

Pol Kle i mačka Bimbo Istaknut

Pol Kle je voleo životinje, posebno mačke. Njegova ljubav prema mačkama započela je u mladosti, pošto su bile deo porodice dok je odrastao. Tokom života mačke su bile deo i njegove porodice i pojavljuju se u njegovim pismima, zapisima i na fotografijama, pa čak i kao teme radova. Svaka od njegovih mačaka je obeležila i umnogome inspirisala različite umetničke faze kroz koje je prolazio. Sa svojom omiljenom belom dugodlakom mačkom Bimbo živi i stvara u periodu Bauhausa, a njena “naslednica“ Bimbo II obeležava poslednje dane njegovog stvaralaštva i života.

U svojim memoarima Kandinski i ja, Nina Kandinski se seća Kleove ljubavi prema životinjama, a posebno prema mačkama. Ona piše: “Pol Kle obožava mačke. U Desauu je njegova mačka uvek gledala kroz prozor ateljea. Savršeno sam je mogla videti iz svoje sobe. Kle mi je rekao da me je mačka uporno gledala: Ne možeš imati nikakve tajne. Moja mačka će mi sve reći.“ Mačka na prozorskoj dasci bila je Bimbo.

O velikoj Kleovoj ljubavi prema Bimbu svedoči i anegdota, koju je prilikom posete slavnom umetniku, zapisao američki filantrop i pokrovitelj umetnosti Edvard Varburg: “Videvši da Bimbo kreće da hoda preko novog, još neosušenog platna, pokušao sam, na sve načine, da sprečim mačku, da svojim šapama, ne uništi sliku, ali me je zaustavio slavni umetnik, koji mi je, prekorno, rekao da njegova mačka može da se kreće gde god poželi, dodajući: U godinama koje dolaze, neko od poznavalaca umetnosti zapitaće se kako li sam uopšte dobio taj efekat.“

Pročitano 1931 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci