Artnit

Petak, 25 Oktobar 2019 10:14

Ptice pevačice - vrapčarke Istaknut

Ptice pevačice ili vrapčarke (Passeriformes) je red ptica letačica koje u donjem delu grkljana imaju razvijen glasni organ sirinks. Osim po pevanju, neke vrste su poznate po svojoj sposobnosti mimikrije, i mogu da kopiraju zvuke insekata, žabe i mehaničke zvuke. Ovaj red obuhvata preko polovine svih vrsta ptica (preko 5000). Rasprostranjene su na svim kontinentima osim na Antarktiku.

Naučno ime Passeriformes je izvedeno iz latinske reči za vrapca (Passer), konkretno odnoseći se na vrapca pokućara (Passer domesticus). U zavisnosti od glasovnih sposobnosti vrsta (kontrola sirinksa) red Passeriformes je podeljen na tri podreda: kreštalice (Tyranni suboscine), pevačice (Passeri oscine) i novozelandske cariće (Acanthisitti) čija je taksonomska pripadnost još uvek nesigurna.

Većina istraživača veruje da su ptice pevačice nastale u Južnoj hemisferi, verovatno u kredi. One su uspele da se prilagode različitim staništima i ekološkim nišama. Žive u umerenim i tropskim predelima, na pašnjacima, u šumama, pustinjama, planininama, gradovima i selima. Neki istraživači smatraju da je izuzetna sposobnost za pravljenje gnezda od raznih materijala i u mnogim slučajevima, veština kamuflaže obezbedila ovim pticama odlučujuću evolucionu prednost.

Dva najznačajnija fizička svojstva grupe, zbog čega se često nazivaju ptice pevačice ili ptice penjačice su posebni organi za pevanje i visoko specijalizovana stopala i noge. Većina vrsta ptica pevačica su male do srednje veličine, sa velikim krilima u odnosu na veličinu tela, morfološki su uniformne, terestrične i hrane se uglavnom semenkama voća, nektarom i sitnim insektima. Razlikuju se međusobno po načinu života.

Za najbolje pevače među pticama pevačicama smatraju se slavuj, drozd, kos, crvendać, čvorak, češljugar, plava senica, carić, poljska ševa, australijska ptica lira.

Pročitano 2340 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Ptice pevačice - vrapčarke