Artnit

Subota, 13 Juli 2019 10:20

Svraka - kradljivica sjajnih predmeta Istaknut

Veruje se da je svraka jedna od najpoznatijih vrsta ptice koja voli sjajne predmete, pa se u njenom gnezdu mogu videti i parčići stakla, sjajni parčići metala, pa čak i predmeti od zlata. Ona je ušla u popularni folklor kao životinja koja će, s obzirom na priliku, pokušati ukrasti nakit ili sličan predmet. Ovo verovanje o njenoj kleptomaniji verovatno je proisteklo iz prošlosti kada su ljudi držali svrake kao kućne ljubimce i bilo je mnogo mogućnosti da pokupe vredne predmete.

Navodno su svrake veoma pohlepne i vole da donose razne sjajne predmete u svoje gnezdo. One ukrašavaju svoja gnezda sjajnim predmetima da bi im pružili radost i privukli potencijalnog partnera. Svraka koja prikaže najviše najkvalitetnijih predmeta dobiće najboljeg partnera.

Dva francuska dramatičara su 1815. godine napisala "istorijsku melodramu" zvanu Svraka kradljivica (La Pie Voleuse), u kojoj je sluga osuđen na smrt zbog krađe posuđa od svog gospodara, iako je pravi lopov njegova ljubimica svraka. Vođen pariskim urbanim mitom, italijanski kompozitor Đoakino Rosini je 1817. godine napisao operu Svraka kradljivica (La gazza ladra) o služavki zaljubljenoj u mladog gospodara. Kada su u kući nestale srebrne kašike optužena je služavka, strpana u zatvor i osuđena na smrt. Ali, njen gospodar je uspeo da nađe nestale kašike u svračjem gnezdu i spasi je smrti. Ova opera je efektno učvrstila popularno mišljenje da je svraka kradljivica.

Na osnovu novijih istraživanja ponašanja svraka stručnjaci Egziter Univerziteta smatraju da je loša reputacija svrake potpuno nezaslužena i opisuju je samo kao "veliku brbljivicu". Takođe, oni ističu da je svraka instinktivno sumnjičava prema sjajnim predmetima neobičnog izgleda.

Pročitano 3244 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Svraka - kradljivica sjajnih predmeta