Artnit

Petak, 27 Juli 2018 10:33

"Lud kao martovski zec" Istaknut

Fotografija iz filma Alisa u zemlji čuda Fotografija iz filma Alisa u zemlji čuda

"Lud kao martovski zec" je engleska idiomatska fraza izvedena iz posmatranog ponašanja zečeva u toku sezone parenja, za koju se navodi da se dešava u Evropi samo u martu. Ova fraza se koristi od XVI veka, a posebno ju je popularizovao Luis Kerol u svojoj dečjoj knjizi Alisa u zemlji čuda, koju je objavio 1865. godine, i u kojoj je Martovski zec učesnik Lude čajanke prepoznatljiv karakter. Takođe, fraza je aluzija koja se može koristiti za svaku drugu životinju ili čoveka koji se ponaša na uzbudljiv i nepredvidljiv način kao "martovski zec".

Izraz "Lud kao martovski zec" se pojavio tokom 1500-ih godina, kada je odmah postao moderan. Tada je "lud" značilo šašavo ili divlje i to se svakako moglo koristiti za opisivanje ponašanja koje je obično pokazivao plašljiv i miran zec u sezoni prolećnog parenja. Čudno ponašanje zečeva uključivalo je boksovanje šapama sa potencijalnim ljubavnicima, šutiranje sa jakim zadnjim nogama, vertikalno skakanje naizgled bez razloga i generalno prikazivanje abnormalnog ponašanja.

Danas je dokazano da se parenje zečeva odvija noću i to ne samo u martu, već od januara do avgusta. Ne bore se samo mužjaci protiv mužjaka, već i ženke protiv mužjaka. Pošto su ženke veće od mužjaka često dobijaju borbu. Ali, dešava se i da borbeni partneri ne završavaju svoje borbe u parenju, već trijumfanlna ženka jednostavno odlazi.

Pročitano 2781 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 13 Juli 2019 10:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje "Lud kao martovski zec"