Artnit

Ponedeljak, 12 Februar 2018 12:03

Barski petlić - riđa štijoka Istaknut

Porzana porzana je mala vodena ptica poznata po nazivima barski petlić, riđa štijoka i riđi barski petlić. Rasprostranjena je mozaično u većem delu Evrope, a u Aziji u širokom pojasu do Bajkalskog jezera. Njeno stanište su vlažne livade i močvare sa šaševima, rogozom, perunikama, žbunjem i drvećem, a izbegava velike tršćake. Izrazita je selica i zime provodi u Africi i na Indijskom potkontinentu.

Barski petlić ili na latinskom jeziku Porzana porzana je vrsta ptice iz porodice barskih koka (Rallidae). Njen naziv Porzana porzana je izveden iz venecijanskih termina za male barske koke.

Barski petlić je dug 21 do 25 cm, sa rasponom krila 37 do 42 cm i težak je od 80 do 130 g. Perje odraslih ptica na gornjem delu tela je pretežno braon boje sa belim i crnim šarama, na bokovima je braon-belo, a grudi su sive sa belim tačkama. Kljun je kratak, ravan, žut sa zelenkastim vrhom i narandžasto-crvenom tačkom. Noge su duge i žućkasto-zelenkaste, prsti su dugi, krila kratka i blago zaobljena, a rep je kratak. Oba pola su slična po izgledu, iako ženka može biti malo svetlija i imati više tačaka nego mužjak. Mladunci izgledom podsećaju na odrasle, ali imaju maslinastozelen kljun sa narandžastom osnovom, a perje na glavi i prednjem delu tela je braon boje.

Barski petlić ima širok vokalni repertoar od tihog hui do, kada je uznemiren, glasnog eh i tshick koji se koristi za upozorenje. Kada se brani ili udvara mužjak pravi kratak, oštar zvuk za zvukom, koji se ponavlja svake sekunde nekoliko minuta od sumraka do noći. Ženski poziv je mekši i često u duetu.

Tokom sezone parenja barski petlići imaju sivlje grudi. Tada se retko viđaju, ali se mogu razlikovati po pozivima koji se čuju i do 2 km. Parovi su monogamni, ali samo tokom trajanja sezone parenja. Gnezdo grade blizu vode među gustom priobalnom vegetacijom. Ženka polaže 6 do 15 jaja, koja počinju da se otvaraju nakon 18 dana. Ptići su paperjasti, crne boje.

Ishrana barskog petlića je raznovrsnog porekla i čine je insekti, gliste, crvi, pauci, puževi, male ribe, alge, semenje biljaka i razne trave. Prilikom traganja za hranom on kljunom pretražuje mulj ili plitku vodu, ali i uzima hranu nakon što je vidi. I pored teritorijalnosti tokom cele godine, male grupe se udružuju u potrazi za hranom u mraku.

Barski petlići spadaju u ugrožene vrste ptica i zato su strogo zaštićeni.

Pročitano 2314 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Barski petlić - riđa štijoka