Artnit

Nedelja, 30 Juli 2017 10:53

Lav Nikolajevič Tolstoj i konji Istaknut

Lav Nikolajevič Tolstoj sa svojom omiljenom kobilom Delirom, Jasna Poljana, 1908. godine Lav Nikolajevič Tolstoj sa svojom omiljenom kobilom Delirom, Jasna Poljana, 1908. godine

Konji su odigrali važnu ulogu u životu Lava Nikolajeviča Tolstoja. Na njegovom imanju Jasna Poljana uvek je bilo konja, kako radnih, tako i jahačkih. On je mnogo voleo konje i jahao ih je celog života, što mu je pomoglo u borbi sa dosadom i stvorilo osećanje spajanja sa prirodom. Konju je pridavao ljudske osobine, i to one koje je sam veoma cenio: smirenje, empatiju i nesebično služenje ljudima. Njegova poznata priča Kholstomer, u prevodu sa ruskog jezika Platnomer napisana je sa stanovišta konja.

Početkom 1870-ih godina Lav Nikolajevič Tolstoj je kupovao zemljište u blizini Samare i, kako je napisao njegov sin Sergej, on je tamo nameravao da gaji "stepske konje i ovce", a čak i da stvori novu rasu, ukrštajući čistokrvne engleske jahačke konje sa brzim stepskim konjima. Njegova farma je porasla na 4000 životinja, ali u nerodnim godinama uginulo je mnogo konja i, prema rečima Sergeja Nikolajeviča Tolstoja, "u 1880-im godinama taj posao je otišao u nepovrat". Ali, u Jasnoj Poljani su ostali neki konji dovedeni iz Samare, a njihovi potomci su živeli tu čak i poslednjih godina života Tolstoja.

Stari konj po imenu Platnomer iz istoimene priče Lava Nikolajeviča Tolstoja na samrti priča svoju životnu priču krdu konja. Tolstoj piše: "Pogled unatrag otvara ostarelom konju umorne, zamišljene, i neizostavno, tužne i zamućene oči. Noge ga još jedva drže. A nekada, kakav je on kasač bio. Svugde je mogao stići, na strašnom mestu postojati, iz nevolje pobeći. A konji, oni što bi mu mogli biti deca i unuci, oni još jure. A on, u prikrajku, zaboravljen, odgurnut. Sećanja, melanholična kao i svako sećanje. Ali nije tako sve crno. Bilo je i lepih dana. I svega što se u životu jednog konja, ili čoveka, vidi i sreće prvi put. Prve ljubavi i pesme, prve pobede i uspesi, dani slave, ljudi koji svojataju i gazduju, razmetljivi, nežni i surovi. Gde nestade, gde se izgubi, sva ta konjska lepota i snaga?"

Pročitano 2940 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 30 Septembar 2019 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Lav Nikolajevič Tolstoj i konji