Artnit

Subota, 06 Avgust 2016 11:41

Neke zanimljivosti o senicama Istaknut

Porodica senica (Paridae) obuhvata sitne ptice, velike kao vrapce, obično duge od 10 do 22 santimetara. One potiču iz severne hemisfere i Afrike, i uglavnom su male zdepaste šumske vrste sa kratkim debelim kljunovima, a neke vrste imaju i ćube na glavi. Vrlo su prilagodljive i spadaju među najinteligentnije ptice.

Senice su aktivne, bučne, društvene ptice, koje su teritorijalne tokom sezone parenja. Njihovi pozivi i pesme su različiti i spadaju među najglasnije od svih ptica. One zovu stalno i glasno, a ćute samo da bi izbegle predatora ili kada upadaju na teritoriju suparnika. Mirne pozive koriste dok se hrane da bi ostale u kontaktu sa drugima u svojoj grupi, a ostale pozive za signalizaciju alarma, da pozovu drugu grupu ili uznemiravaju predatora. Eksperimenti su pokazali da se broj slogova poziva na kraju povećava sa nivoom opasnosti koje predator postavlja.

Senice su uglavnom prilagodljive ptice, sa mešovitom ishranom. One se hrane raznovrsnim malim insektima i drugim beskičmenjacima, a sa malih listova jedu gusenice. Takođe, se hrane semenkama i orasima, posebno zimi. U područjima gde živi nekoliko vrsta senica, različite vrste traže hranu u njenim različitim delovima. Veće vrste senica traže hranu na zemlji, one srednje veličine traže na većim granama, a najmanje vrste na krajevima grana.

Tipična aktivnost senica je vešanje, kada posmatraju granu ili grančicu iz svih uglova dok vise naglavačke hraneći se. Ako dobiju veći plen ili plod senice ga drže sa jednom nogom i zakucavaju sa kljunom dok je otvoren. Na ovaj način one mogu da otvore lešnike za 20 minuta. Neke vrste senica stvaraju tajno skladište, gomilanjem zaliha hrane tokom zime. Ova tajna skladišta sadrže obično semenke, ali mogu biti i od insekata.

Mnoge vrste senica žive oko ljudkih naselja i dolaze lako do ptičjih hranilica sa orasima ili semenkama, ali mogu da nauče i da preuzmu drugu hranu. U Velikoj Britaniji, velike senice i plave senice su naučile da probiju folije poklopaca zatvorenih boca mleka na pragovima kuća, da bi dobile krem na vrhu. Promena pakovanja mleka ih je kasnije sprečila da dobiju ovu poslasticu.

Senice prave gnezda u rupama, i obično koriste drveće, a neke vrste se gnezde na zemlji. U zavisnosti od vrste, ženke leže na 3 do 19 pegavih belih jaja.

Pročitano 4448 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Neke zanimljivosti o senicama