Artnit

Nedelja, 24 Juli 2016 11:04

Neke zanimljivosti o sovama Istaknut

Sove su poznate kao noćne ptice, ali jedna od vrsta sova, snežna sova, je dnevna, što znači da je aktivna noću, kao i danju. Ljudi se od davnina plaše sova, zato što su uvek bile povezivane sa smrću, okultnim i veštičarenjem. Ali, u nekim kulturama sove se smatraju povoljnim znamenjem i povezuju se sa mudrošću.

Sove se mogu videti na slikama u pećinama u Francuskoj, egipatskim hijeroglifima, u umetnosti Maja, što pokazuje da su bile umetnički simboli od antičkog perioda. Asteci su ih povezivali sa bogom smrti, a u hinduističkoj mitologiji, sova se smatrala za vahanu boginju obilja Lakšmi.

Sove mogu da komuniciraju sa različitim zvukovima. Iako vole da žive povučeno, zanimljivo je da se grupa sova zove "parlament", jer se smatraju za mudre ptice.

Sove mogu lako da se kamufliraju sa okolinom. Na primer, bela sova može da imitira savršeno snežnu okolinu sa svojim belim perjem, a šumska sova postaje gotovo nevidljiva u svom okruženju sa perjem braon, žutomrke i crne boje.

Sovin vrat ima 14 pršljenova i duplo je veći od vrata ljudi. Ovi pršljenovi joj omogućavaju da rotira vrat za 270 stepeni sa obe strane. Ova činjenica ne narušava mit da sova može da okrene glavu u punom krugu.

Oči sove su utisnute u duplji, veoma velike, potpuno nepokretne i ne mogu se smatrati pravim "očima". Iako ne mogu jasno da zapaze objekat postavljen na nekoliko santimetara, one imaju odličnu binokularnu viziju, koja im omogućava da se potpuno fokusiraju na svoj plen, i istovremeno poboljšava njihovu dubinu opažanja.

Za razliku od većine životinja, sove imaju tri kapka: jedan za treperenje, drugi za spavanje, a treći za održavanje čistoće očiju.

Sove nemaju uši kao takve, ali imaju proreze sa obe strane glave. One imaju izuzetno razvijen sluh i mogu čuti kretanje svog plena iz velike daljine.

Sove su ptice grabljivice. Nazubljene ivice perja i svetlo telo im omogućavaju miran let i lako i tiho hvatanje plena. Takođe, grube i čvornovate donje kandže im omogućavaju da uhvate i drže plen, bez zadržavanja ograničenih mišića.

Sove se koriste za kontrolu populacije glodara u različitim delovima sveta. Poljoprivrednici postavljaju kutije gnezda za sove oko svojih farmi ili vinograda.

Pročitano 13304 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Neke zanimljivosti o sovama