Artnit

Subota, 02 Maj 2015 11:20

Siva žuna - ptica sa prugom na kljunu nalik na brk Istaknut

Siva žuna (Picus canus) je vrsta iz porodice detlića (Picidae). Živi u Evroaziji, Sibiru, istočnoj Aziji, tropskim delovima jugoistočne Azije i na ostrvu Sumatra, najčešće u svetlim listopadnim i mešovitim šumama. Slična je poznatijoj zelenoj žuni, ali je sitnija i razlikuje se po slabije izraženoj pruzi nalik na brk na kljunu i kratkoj crvenoj kruni mužjaka na glavi.

Siva žuna je stanarica, duga 25 do 28 cm, a teška 130 do 180 g. Glava je siva, a kod korena kljuna ima prugu nalik na crne brkove, a mužjak ima crvenu krunu. Siva žuna ima kraći vrat, tanji knjun i okruglastiju glavu nego zelena žuna, a njihovo perje je slično. Na gornjem delu tela je zelene boje, bledosiva na donjim delovima tela, a na zadnjem žute boje.

U šupljinama starog listopadnog drveća, najčešće jasike, jove ili breze siva žuna pravi gnezdo. Od aprila do juna se gnezdi. Ženka snese 5 do 10 sjajnih belih jaja, na kojima naizmenično leži sa mužjakom oko 18 dana. Ptići ostaju u gnezdu 23 do 27 dana.

U toku leta, siva žuna se hrani crvima, mravima, larvama insekata i drugim insektima. Zimi se hrani semenkama, a ponekad posećuje i vrtove, posebno ako joj se ponudi mnogo hrane.

Pročitano 4376 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 11 Novembar 2019 11:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Siva žuna - ptica sa prugom na kljunu nalik na brk