Artnit

Subota, 28 Februar 2015 12:17

Plava senica - ptica akrobata Istaknut

Plava senica (Cianistes caeruleus ili Parus caeruleus) je vrsta ptice pevačice iz porodice senica (Paridae). Manja je od velike senice, a prepoznaje se po plavom i žutom perju. Živi u većem delu Evrope i zapadnoj Aziji u staništima gde ima drveća, kao što su listopadne šume, voćnjaci, parkovi. Plave senice sa severa Evrope zimu provode u Srbiji.

Plava senica je duga oko 12 cm, ima raspon krila od 18 cm i teži oko 11 g. Na gornjem delu glave ima plavu mrlju, oivičenu belom bojom, po čemu je i dobila ime. Očna pruga je crne boje, a krila i rep su plave boje. Mužjak i ženka su slični, a mužjak ima sjajniju i izražajniju boju perja. Mladi imaju izraženu žutu boju perja na delu glave.

Plava senica je radoznala i brza ptica. Retko se viđa, jer se dobro krije, ali se zato često može čuti njena vesela pesma. Oglašava se glasno i jasno visokim tonovima si-si-si. Pesme i pozive uglavnom koristi tokom cele godine. Krajem zime i proleća pesme koristi da bi označila teritoriju ili privukla partnera. Pozivima obaveštava druge ptice o svojoj lokaciji ili ih koristi da bi obavestila ptice, ne samo iz svoje vrste, već i druge kao što je na primer crvendać o prisustvu predatora u blizini.

Gnezdo plava senica uglavnom pravi u dupljama na visini do 3 m, a ponekad u blizini tla, u rupama u zemlji. Kao podlogu za gnezdo, koje koristi za više gnežđenja koristi suvo lišće, travčice i mahovinu, a za ležište životinjske dlačice. U aprilu ili maju ženka snese 7 do 12 belih jaja, prošaranih crveno-braon tačkama. Mužjak hrani ženku u gnezdu, a oni naizmenično leže na jajima 12 do 16 dana. Kada se izlegu ptići oba roditelja ih hrane.

Dok traži hranu plava senica može da prianja uz krajnje grane drveta i visi naglavačke. U toku leta se često hrani insektima i paucima. U hladniju jesen i u toku zime najčešće se hrani semenjem.

Plave senice imaju mnogo neprijatelja, koji ih napadaju. To su na primer mačke, veverice, miševi, lasice, kune, kao i ptice poput kopca, detlića, kreje, svrake i vrane.

Pročitano 8888 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Plava senica - ptica akrobata