Artnit

Subota, 06 Decembar 2014 22:43

Virdžinija Vulf - Španijel Istaknut

Dizajn korica knjige Flaš Dizajn korica knjige Flaš

Opšte je poznato da je porodica, iz koje potiče glavni junak ovih sećanja, jedna od najstarijih. Stoga nije čudno da je i poreklo njenog imena izgubljeno u tami vremena. Pre mnogo miliona godina, zemlja, koja se danas zove Španija, nemirno je kipela u vrenju stvaranja. Prolazili su vekovi; pojavila se vegetacija; gde ima vegetacije, zakon Prirode određuje da ima i zečeva; gde ima zečeva, Proviđenje je uredilo da ima i pasa. Ništa od ovoga ne izaziva pitanje ili komentar.

Ali ako zapitamo zašto je pas koji je ulovo zeca nazvan španijel, tada počinju sumnje i teškoće. Neki istoričari kažu da, kad su se Kartaginjani iskrcali u Španiju, prosti vojnici zavikaše u glas "Span! Span!" - za zečeve koji su iskakali iz svakog šiblja, iz svakog grma. Zemlja je vrvela od zečeva. A Span na kartaginjanskom jeziku znači Zec. Tako je zemlja nazvana Hispanija, Zemlja zečeva, a psi, koje su gotovo odmah opazili kako u stopu gone zečeve, nazvani su španijeli, ili zečji psi.

Tu bi se mnogi od nas zadovoljili objašnjenjem; ali istina nas primorava da dodamo kako postoji i drugačije mišljenje. Reč Hispanija, kažu naučnici te struje, nema nikakve veze s kartaginjanskom reči span. Hispanija potiče od baskijske reči españa, što znači ivica ili granica. Ako je tako, zečevi, žbunje, psi, vojnici - čitava romantična i prijatna slika, mora da se briše iz glave; a mi moramo jednostavno da pretpostavimo kako je španijel nazvan španijel, zato što je Španija nazvana España. Što se tiče treće škole istraživača starina koji smatraju da, kao što zaljubljeni zove svoju dragu čudovište ili majmun, tako su i Španci svoje omiljene pse zvali grbavi i kvrgavi (reč españa može da dobije takvo značenje), zato što su španijeli upravo suprotno - to je mišljenje suviše fantastično da bi se ozbiljno razmatralo.

Iz romana Flaš

Pročitano 2589 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 28 Novembar 2017 14:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Virdžinija Vulf - Španijel