Artnit

Petak, 24 Oktobar 2014 11:57

Siva čaplja - ptica dugih i tankih nogu Istaknut

Siva čaplja je najpoznatija i najviše proučavana od svih vrsta čaplji. Rasprostranjena je u Evropi, Aziji i velikom delu Afrike. Naseljava mesta koja sadrže velike količine vode i imaju rastinje, kao što su močvare, velike bare, jezera, reke i morske obale, najčešće u toplijim područjima u kojima se ne zaleđuje voda. Ali, ako se zimi stajaće vode zalede, sive čaplje odlaze do najbliže reke i tamo provode zimu.

Siva čaplja (Ardea cinerea) je ptica iz reda rodarica (Ciconiiformes), familije Ardeidae.

Siva čaplja je duga od 90 do 100 cm, sa rasponom krila od 175 do 195 cm. Teška je oko 1 kg, a mužjaci mogu da dostignu težinu i do 2 kg. Dominatna boja perja je uglavnom siva sa malo belog i crnog perja. Odrasle sive čaplje imaju na glavi ćubu crne boje. Polovi se međusobno skoro i ne razlikuju.

Telo sive čaplje je zbijeno, a vrat koji se u sedećem položaju često savija veoma dug. Rep je kratak i zaobljen. Kljun, žućkasto-braon boje, konusnog oblika je bočno spljošten i pri vrhu nazubljen, oštar i dug do 13 cm. Noge su duge, tanke sa četiri razmaknuta prsta i omogućavaju da joj perje ostane suvo dok lovi u vodi.

Let sive čaplje deluje veoma sporo, dok su zamasi krila teški i bučni. Dok leti vrat joj je uvek savijen. Veće daljine preleće na velikim visinama, a energiju štedi klizećim letom.

Siva čaplja živi stalno sa istim partnerom. Pre izbora partnera one izvode zanimljiv obredni svadbeni ples i odbrambenu igru istezanjem vrata uvis i u luk. Sezona parenja počinje u februaru, a završava se krajem aprila. Mužjak i ženka zajedno grade veliko gnezdo na visokom drveću, trsci, a ponekad i na tlu. Ženka polaže od tri do šest jaja svetloplave boje. Posle oko mesec dana se izležu ptići, a o njima brinu oba roditelja.

Kada lovi siva čaplja često nepomično veoma dugo stoji i čeka plen pored vode ili u vodi ili mu se polako prikrada. Svoj plen hvata nevidljivom i brzom reakcijom. Najčešće lovi ribe, žabe i insekte sa dugim kljunom u plitkoj vodi. Ponekad može da ulovi male sisare, gmizavce, ali i ptiće i male ptice.

U Srbiji siva čaplja spada u ugrožene i zaštićene vrste ptica.

Pročitano 8720 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Siva čaplja - ptica dugih i tankih nogu