Artnit

Četvrtak, 30 Mart 2017 11:04

Neke zanimljivosti o lastama Istaknut

Laste su male ptice sa tamnim sjajnim plavim leđima, crvenim grlom, po delovima blede i imaju dug karakterističan rep nalik na trake. Smatra se da evropska populacija lasti broji oko 15 miliona, sa najvećim brojem u Poljskoj i Bugarskoj. Laste provode većinu vremena u letu, a među prvima migriraju u jesen. Evropske laste uglavnom zime provode u Africi južno od Sahare.

Laste pripadaju porodici Hirundininae. Postoji 84 vrsta lasti širom sveta. Seoska lasta je najrasprostranjenija vrsta laste na svetu.

Laste naseljavaju oblasti u kojima je dostupno snabdevanje malim insektima kojima se hrane. Veliki tršćaci krajem leta i početkom jeseni mogu biti dobra mesta za njihova prebivališta. One se okupljaju na žicama i golim granama, obično u močvarama ili u blizini jezera i reka. U srednjovekovnoj Evropi ljudi su zbog toga verovali da se laste ukopovaju u blatu močvara da provedu zimu.

Samo ženke prave gnezdo. Laste se često gnezde u blizini velikih domaćih životinja, kao što su goveda ili konji, u otvorenim fasadama zgrada kao što su ambari i štale. Ponekad prave gnezdo u rupi u zidu i zazidaju ulaz ostavljajući otvoren mali prolaz kroz koji mogu da ulete i izlete. Pošto ga dobro očiste unesu nov materijal, par lasta koristi svoje gnezdo i sledećih godina.

Posle migracije mužjaci se uvek vraćaju prvi, a ženke se obično pojavljuju nedelju do dve nedelje kasnije. Mužjaci pevaju na svojoj teritoriji da bi privukli partnerku.

Pročitano 7975 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 11 Septembar 2020 10:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Neke zanimljivosti o lastama