Artnit

Utorak, 20 Novembar 2012 22:51

Zeba - razdragani kućni ljubimac Istaknut

U svetu postoji preko sto vrsta zeba. Neke vrste zeba su pripitomljene pre oko 500 godina, a neke vrste se i danas gaje kao kućni ljubimci u celom svetu. U Evropi se najčešće gaje sledeće vrste i podvrste zeba: zebrasta zebica, ringel zeba, japanski galebić, rižarica bela, rižarica siva, crvenoglava guld amadina, crnoglava guld amadina, tukan.

Zebe su velike kao vrapci i slične boje, mada kod nekih vrsta dominiraju življe nijanse. To su male, vesele, živahne ptice koje su u stalnom pokretu, vrlo vešto skakuću, a i solidni su letači. Zebe su i darovite pevačice iako ljudi za neke vrste tvrde obratno, zato što ne pevaju melodično. Mužjaci su, za razliku od ženki, izvrsni pevači.

Zebe su izuzetno druželjubive, ali samo sa drugim pticama. Miroljubive su prema jedinkama svoje vrste i prema drugim egzotičnim pticama. Najprijatnije se osećaju kada su u paru ili većim grupama. Pošto vole društvo, nabavite još jednu zebu i stavite ih u odvojene kaveze, ali jednu do druge, kako bi se "upoznale". Tako možete da sprečite moguće međusobno povređivanje. Kada primetite da su se zebe prihvatile, stavite ih u isti kavez.

Zebe su vredni graditelji. Zato u njihov kavez treba da stavite otvoreno veštačko gnezdo koje je po obliku slično onom u prirodi. Za oblaganje unutrašnjosti veštačkog gnezda može se koristiti sitno seno, perje, fine čiste krpice, sitne grančice, vunica. Deo materijala treba uvek ostaviti u kavezu kako bi zebe same uredile unutrašnjost gnezda. Samo gledanje kako vredno oblikuju svoja gnezda je i pravo uživanje za vlasnike.

Ako želite da reprodukujete zebe potrebno je da stavite u kavez zatvoreno gnezdo. Zatvorena gnezda se prave u obliku duplje ili u obliku kutija koje imaju rupu preko koje zebe ulaze u gnezdo. U ta gnezda ženke legu jaja. Mužjak i ženka naizmenično sede na jajima. Kada se izlegu ptići zebe su veoma požrtvovani roditelji i dosta se trude oko njih.

Zebe će Vas razveseljavati svojim cvrkutanjem, ali nisu kućni ljubimci koje ćete moći da milujete i mazite. One su plašljive i ne vole da se maze ili drže u ruci. Njima nije potrebno da izlaze iz kaveza svaki dan, ali uživaju u igračkama, kao što su merdevine, ljuljaške i ogledala sa zvončićima. Pošto vole da se kupaju potrebna im je i kadica sa vodom.

Zebe su zanimljive za posmatranje, čak će se i navići na Vas i neće bežati kada im priđete. Ali, one su više kao ribice u akvarijumu - za posmatranje, a ne za diranje i druženje.

Zebe su kućni ljubimci o kojima je lako brinuti. Brzo se prilagođavaju uslovima držanja u kavezu, vrlo lako se hrane i razmnožavaju. Dovoljno im je samo svaki dan sipati svežu vodu i malo zrnevlja, a s vremena na vreme dati malo minerala i vitamina. To su veoma razdragane ptice i njima se treba baviti pa će Vam svakako pružiti mnogo veselja u domu.

Pročitano 20147 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 18 April 2021 11:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Zeba - razdragani kućni ljubimac