Artnit

Četvrtak, 20 Septembar 2012 12:41

Fontana di Trevi - Rim Istaknut

Fontana di Trevi je jedna od najpoznatijih skulptura iz perioda baroka u Rimu. Ime Trevi se odnosi na tre vie (tri puta) koji se ukrštaju kod fontane. Izgrađena je u XVIII veku po narudžbini pape Klementa XII , iako je u jednostavnijem obliku na tom mestu postojala još u XV veku. Fontanu je projektovao arhitekta Nikola Salvi.

U središtu fontane su Neptunova trijumfalna kola od školjki koja vode Tritoni sa konjima. Navodno Tritoni su Neptunovi sinovi, morski borci. Jedan od njih pokušava da obuzda konja, dok drugi mirno vodi tu životinju. Pored Neptuna su postavljene dve skulpture. Skulptura sa leve strane predstavlja bogatstvo, a ona sa desne predstavlja zdravlje. Voda u fontani simbolizuje more čije je bog Neptun.

Fontana označava kraj podzemnog akvadukta Aqua Virgo koji je sagrađen u doba Marka Agripe, pred kraj stare ere. Na prvom nivou fontane se nalazi reljef devojke, poznate device koja je Agripi pokazala izvor vode i po kojoj je akavdukt nazvan.

Predanje kaže da će se svako ko popije vodu iz fontane ili baci novčić,vratiti u Rim. Koliko je onih koji žele da se vrate najbolje svedoči činjenica da se iz ove fontane godišnje izvadi oko 5 miliona evra.

Pročitano 6905 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 14 Avgust 2013 19:37
Više iz ove kategorije Crkva Sveta Sofija - Istanbul »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Fontana di Trevi - Rim