Artnit

Subota, 22 Juni 2013 21:11

Plešući Šiva Istaknut

Kao i u svim ostalim religijama, statue koje prikazuju hinduistička božanstva sadrže dosta simbolike. Poznata statua u bronzi, Plešući Šiva iz XII veka prikazuje Šiva, božanstvo koje razara svet i predstavlja otelotvorenje jednog poimanja smrti, ali istovremeno i ponovnog rađanja, jer predstavlja neprekidno obnavljanje prirode. Statua se danas nalazi u Rijksmuseumu u Amsterdamu.

Statua prikazuje boga Šivu u pokretu kosmičkog plesa, sa dva para ruku, okruženog vatrenim krugom, simbolom razaranja. Bog Šiva se nalazi na dvodimenzionalnoj ravni. Pokreti njegovih ruku i nogu opisiju krug u prostoru, u tri dimenzije. Maštom može da se doda četvrta dimenzija, vreme koje ne može da iskaže statičan lik. Kosa boga Šive igra važnu ulogu u njegovoj ikonografiji, kao i u pričama o njemu. Raspletena kosa simboliše mladalaćku energiju.

Četiri ruke boga Šive ukazuju na mnogobrojne mogućnosti ostvarenja. U njegovoj desnoj podignutoj ruci je mali doboš u obliku peščanog sata, damara, koji stvara muziku za ples, i takođe simboliše čin stvaranja sveta kroz zvuk. Uloga zvuka je ključna u Hindu kosmologiji: sanskritski jezik je nastao slog po slog uz zvuke bubnja u koji je udarao bog Šiva. U njegovoj levoj podignutoj ruci je posuda za vatru, koja simboliše uništavanje i razaranje. I dok više ruke drže bubanj stvaranja i vatru razaranja, bog Šiva pokazuje gest neustrašivosti svojom desnom rukom okrenutom naniže. Taj gest ukazuje na stabilnost sveta. Postoji jedna duboka temeljna ravnoteža u radu, i ples boga Šive je uspravan, jer se i sile stvaranja i razaranja kovitlaju oko njega. Niža leva ruka skreće pažnju na noge boga Šive, gde se opet vidi ravnoteža dve suprotne sile. Sa desnom nogom bog Šiva pritiska naniže prikazujući prikrivenu inkarnaciju u telesnom svetu. U isto vreme levom nogom kreće naviše blagosiljajući svoje sledbenike, oslobađajući ih od iluzije sveta i izdižući ih do prosvetljenja. Ispod stopala boga Šive je demon Apasmara, koji je istovremeno i neprijatelj boga pošto je bačen pod njegove noge, ali je i njegov posvećenik, koji ga gleda sa obožavanjem. Sa obe strane boga Šive su dva demona, Makaras, mitska čudovišta poput krokodila. Plameni krug koji izgleda kao da teče paradoksalno, u, i izvan njihovih usta je drugi znak neprekidnog kruženja stvaranja i razaranja.

Lice boga Šive je mirno i ravnodušno, i izražava ravnotežu snaga, gore i dole, levo i desno, u i izvan, koje pokreće njegov ples. Ples predstavlja čin neprekidnog stvaranja, zasnovan na određenom ritmu. On je kosmički zato što se odnosi na sve što postoji. Noge, pokretima stopala, označavaju periode ovozemaljskog vremena.

Pročitano 8504 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 01 Juni 2017 11:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Plešući Šiva