Artnit

Ponedeljak, 10 Juni 2013 21:41

Kadionica - Horasan Istaknut

Kadionica iz Horasana (1181-1182), iz istočnog Irana pripada periodu Seldžuka. Ova bronzana skulptura, visine 88 santimetara je deo male grupe kadionica sličnog oblika i veličine koje su oblikovane kao životinje. Prirodni oblik životinje je obično zanemarivan, a umesto toga prikazivana je stilizovano, najčešće sa biljnim ornamentima. Ova skulptura se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Skulptura je u osnovi sud, kadionica, čiji se oblik približava obliku životinje; ono što taj oblik predstavlja izgleda da je sekundarno i slučajno. Ne bi se moglo reći sa sigurnošću koja bi ovo životinja trebalo da bude. Kadionica je prikazana sa izvanrednim smislom za stilizaciju. Glavu odlikuju stilizovane karakteristike: velike bademaste oči sa jakim obrvama, duboka otvorena usta sa zubima i opuštenim jezikom, nozdrve sa dugim brkovima, uspravne uši koje se završavaju spiralom. Životinja stoji na sve četiri savijene noge i velike šape. Rep je postao potpuno nezavistan i vijuga ispod tela. Arabeska se prepliće po celom telu. Karlica, vrat i grudni koš su ukrašeni biljnim motivima. Arapski natpisi su na različitim delovima životinje. Na prsima je natpis - hrabrost, moć i slava. Na životinji su i tri natpisa - ime emira koji je naručio rad, ime umetnika i datum 577 A.H.

Skulptura pripada maloj grupi kadionica sličnog oblika i veličine. Glava životinje se skida tako da može da se stavi tamjan unutra, a vrat je probijen da bi njegov miris izašao napolje. Kadionica postaje "živo stvorenje" tek kada počne da služi svojoj nameni. Ispunjena zapaljenim tamjanom, dok joj plamen i dim izlaze kao dah, životinja je mogla naivnom posmatraču izgledati zastrašujuće realna. Seldžučki emir, čija je ona, verovatno, bila svojina uživao je u predstavi ovog polusmešnog, a poludemonskog čuvara koga je mogao da "oživi" kad god je hteo.

Pročitano 6251 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 11 Decembar 2016 12:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kadionica - Horasan