Artnit

Ponedeljak, 06 Maj 2019 11:31

David d'Anže - Johan Volfgang fon Gete Istaknut

Ideja komemoracije velikih ljudi, sagledana kroz materijalizaciju njihove duhovne uloge skulpture i svetog poziva umetnika, odlikuje ceo opus francuskog vajara Davida d'Anžea. U tom duhu, on je stvorio istinsku panoramu velikih mislilaca svog vremena u obliku medaljona i bisti. 1829. godine posetio je Johana Volfganga fon Getea u Vajmaru i napravio njegovu bistu, koja se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Kao i svi portretisti njegovog vremena, David d'Anže je bio veoma zainteresovan za frenologiju, koja je tvrdila da je u stanju da odredi karakter pojedinca prema obliku njegove lobanje. Fascinacija portretima i "unutrašnjim čovekom" za njega je bila opsesija, koju je on sam opisao kao fanatičnu. Na svojim bistama pokušao je da dostigne "svetlost u mozgu čoveka... večni plamen koji osvetljava najmračnije doba."

Bista Johana Volfganga fon Getea je kolosalna gipsana glava visine 83 cm, širine 58 cm i prečnika 51 cm. Koncentrišući se na lice Getea, David d'Anže je sve izraze sveo na suštinske elemente njegove ličnosti. On je ostavio po strani gest i kostim da bi se fokusirao na glavu koja "sama, sjaji kao zvezda" i kontrastira duboke brazde čela sa ogromnom, preuveličanom lobanjom.

Pročitano 2587 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica David d'Anže - Johan Volfgang fon Gete