Artnit

Nedelja, 24 Februar 2019 11:47

Kamil Klodel - Valcer Istaknut

Kamil Klodel je uradila skulpturu Valcer oko 1895. godine, pri kraju svoje desetogodišnje strastvene ljubavne veze sa Ogistom Rodenom, ispunjene sukobima, napornim radom, raspravama i na kraju razočarenjem. U stilu i duhu, skulptura ju je uvela kao značajnu vajarku, pokazujući ljubav prema stvaranju pokreta u čvrstoj formi i njen interes za psihologiju odnosa parova. Danas se ova skulptura nalazi u Muzeju Roden u Parizu.

Bronzana skulptura Valcer visine 43 santimetara je inspirisana ljubavnom aferom Kamil Klodel sa njenim mentorom Ogistom Rodenom. Ona prikazuje dva naga plesača, muškarca i ženu dok plešu zajedno u strastvenom, senzualnom i harmoničnom zagrljaju. Njihova tela se fluidno stapaju u jedan oblik i izgledaju kao zamrznuta u jednom trenutku. Ženska glava nežno leži na desnom ramenu muškarca, dok muškarac okreće glavu prema ženinom licu kao da je želi poljubiti.

Najzapaženija i najneobičnija činjenica za kompoziciju skulpture Valcer je da dok muška figura ostaje cela i njegovo telo u potpunosti formirano od glave do pete, žena u tački njene zadnjice postaje kovitlajuća tkanina. Transformacija žene pokazuje odnos prema okolini i veliku osetljivost na sve što je okružuje. Kako se par značajno oslanja na jednu stranu to može da ukazuje na njihove nesigurne odnose, ali ukupna energija je, međutim veoma radosna i romantična.

Kada je prvi put izložen gipsani model skulpture Valcer 1893. godine na salonu Nacionalnog društva lepih umetnosti u Parizu, bio je suočen sa rodnom cenzurom i izazvao ogorčenost likovnih kritičara. Uprkos podršci Ogista Rodena, francusko ministarstvo je odbilo naručiti mermernu verziju. Različite verzije ove skulpture su urađene od 1889. do 1905. godine, prvobitno oblikovane u gipsu, a kasnije izlivene u bronzi.

Pročitano 2967 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kamil Klodel - Valcer