Artnit

Sreda, 20 Februar 2019 11:53

Statua Napoleona Bonaparte - Šerbur Oktevil Istaknut

Bronzana konjička statua na visokom postolju Napoleona Bonaparte se nalazi na Napoleonovom trgu u Šerbur Oktevilu. Ovu statuu je izvajao vajar Arman Le Vel nakon najave posete Napoleona III Šerbur Oktevilu 1852. godine, kada je gradsko veće odlučilo da napravi spomenik Napoleonu I. Arman Le Vel je konjaničku statuu započeo 1853, i završio 24. aprila 1855. godine, kada je arhitekta Dominik Žefroa preuzeo projektovanje i realizaciju postolja za statuu, koja je postavljena 21. jula 1858. godine povodom posete carskog para gradu.

Konjanička statua Napoleona Bonaparte je visoka 5 m, široka 5,5 m, i stoji na pijedestalu sa 64 granitna bloka, visokom 4,7 m i širokom 10,6 m. Na njemu je urezan natpis Spomenik Svetoj Heleni, datiran 15. jula 1816. godine: "Odlučio sam obnoviti šerburska čuda Egipta", to jest, podići piramidu, Napoleonovu bateriju na središte velikog nasipa, i iskopati jezero Moeris, spoljnu luku.

Napoleon Bonaparta je predstavljen na statui na svom arapskom konju Marengu, koji ga je podigao u bici kod Vaterloa, okrenut prema moru, označavajući desnom rukom vojnu luku, a ne Englesku, kako se često veruje. Podignuta ruka zapravo nije ona koja preti, već samo pokazuje.

Pročitano 2520 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Statua Napoleona Bonaparte - Šerbur Oktevil