Artnit

Subota, 26 Januar 2019 11:27

Antonio Kanova - Orfej Istaknut

Italijanski neoklasicistički vajar i slikar Antonio Kanova je u dobi od 16 do 17 godina, u oktobru 1773. godine po narudžbini svog mecene, senatora Falijera počeo raditi na statuama Orfeja i Euridike. Statua Orfeja je bila završena 1775-1776. godine i postavljena pored statue Euridike jer su bili planirani kao grupa, ali su mogli biti prikazani i odvojeno. Ove statue su prvo postavljene 1777. godine u vrtu vile Falijer u Asolu, a danas se nalaze u muzeju Korer u Veneciji.

Tema statue Orfeja dolazi iz antičkog grčkog mita Orfej i Euridika. Kada je Euridika umrla od zmijinog ujeda, njen suprug pevač Orfej prelazi u podzemni svet da umoli bogove svojom muzikom kako bi je vratio nazad. Svojom pesmom ganuo je čitav podzemni svet i Had je odlučio da ispuni Orfejevu molbu, ali pod uslovom da se ne okreće za Euridikom kada bude izlazio iz podzemnog sveta. Ali, Orfej nije mogao odoleti da vidi da li ga je ona pratila i zato se izgubila zauvek.

Stutua Orfeja je od mermera, visine 203 santimetara. Antonio Kanova je na statui prikazao dramatičan trenutak u kojem se oseća da Euridikina duša izmiče. Orfej sklanja glavu u očajanju, ne primećujući da je ispustio liru i da je gazi ispod nogu. Izbor najupečatljivijeg momenta u mitu, napetost i dinamičnost, složeno okretanje figure i grimase na licu Orfeja dokaz je da je na Kanovu i dalje uticala tradicija baroknog stila.

Pročitano 2794 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 27 Januar 2019 12:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Antonio Kanova - Orfej