Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 16 Decembar 2018 11:35

Indijanski točak medicine Istaknut

Mnoge generacije različitih indijanskih plemena koristile su točak medicine za zdravlje i isceljenje i on je bio metafora za različite duhovne koncepte. Indijanski točak medicine može da ima različite oblike. On može biti umetničko delo kao što je artefakt ili slika, ili može biti fizička konstrukcija na zemlji. Stotine ili čak hiljade medicinskih točkova izgrađene su na matičnim zemljama u Severnoj Americi tokom poslednjih nekoliko vekova.

Točak medicine može biti kameni spomenik. Ovi spomenici su izgrađeni postavljanjem kamena u određenom obrascu na zemlji orijentisanom u četiri pravca. Većina prati osnovni obrazac, koji je kružan i obično u smeru kazaljke na satu ili u pravcu "sunca". Centralni kamen je okružen jednim spoljnim prstenom od kamenja sa "prugama" koje zrače od centra do kardinalnih pravaca, istok, jug, zapad i sever.

Indijanska plemena različito tumače točak medicine. Svaki od četiri pravca (istok, jug, zapad i sever) obično predstavljaju prepoznatljivu boju, kao što su crna, crvena, žuta i bela, što za neke predstavlja ljudske rase. Ova četiri pravca mogu takođe da predstavljaju:

Faze života: rođenje, mladi, odrasli (ili stariji), smrt

Godišnja doba: proleće, leto, zima, jesen

Aspekti života: duhovni, emocionalni, intelektualni, fizički

Elementi prirode: vatra (ili sunce), vazduh, voda, zemlja

Životinje: orao, medved, vuk, bizon

Ceremonijalne biljke: duvan, slatka trava, žalfija, kedar

Pročitano 1839 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci