Odštampajte ovu stranicu
Petak, 21 Septembar 2018 10:18

Vile Valgren - Tuga Istaknut

Kao i mnogi nordijski umetnici, finski vajar Vile Valgren nalazi inspiraciju u finskom narodnom epu Kalevala, sastavljenom od popularnih pesama, koje je prikupio i sistematizovao doktor i filolog Elijas Lonro u periodu od 1828. do 1835. godine. Ep ima 50 pevanja, takozvanih runa, a reljef Tuga koji je uradio Vile Valgren oko 1893. godine se odnosi na rune 3 i 4. Danas se ovaj reljef nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Inspiracija za reljef Tuga je priča o pevaču i čudotvorcu Vainamoinenu, sinu boginje Ilmatar, koga je izazvao Joukahainen. Da bi spasao svoj život pretučeni Joukahainen je bio prisiljen da obeća Vainamoinenu ruku svoje sestre, Aino. Izbezumljena od boli i ne želeći da se uda, Aino se davi u moru, gde se pretvara u ribu.

Vile Valgren je urezao žensku figuru u veoma plitkom reljefu iz bloka krečnjaka, koji je potom pokrio polihromom u pastelnim tonovima na plavoj pozadini. Tretman lepršave kose devojke imitira talase mora. Prikazana metamorfoza koja predstavlja potresno samoubistvo postaje upečatljiv dekorativni motiv.

Pročitano 2378 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 08 Decembar 2018 11:58
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci