Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 25 Juli 2018 10:24

Vile Valgren - Hrist Istaknut

Između 1889. i 1901. godine finski vajar Vile Valgren pokazao je Hrista na nekoliko evropskih izložbi za avangardu, u različitim materijalima i u brojnim varijantama. Gipsana verzija ovog reljefa iz oko 1889. godine nalazi se u muzeju Orsej u Parizu i verovatno je bila prikazana u Minhenskoj secesiji 1893. godine, a zatim u umetničkom društvu Libre Esthétique u Briselu 1895. godine.

Reljef Hrista je od patiniranog gipsa, visine 71.3 cm, širine 62 i 23 cm. Tamnobež boja gipsa nastala je zbog premazivanja laka preko celokupne površine, namenjene zaštiti radova dok se uzima odlivak.

Tokom prve prezentacije kopije Hrista, na Univerzitetskoj izložbi 1889. godine, rad je privukao pažnju kritičara. Tako je francuski političar i istoričar Gabrijel Hanot, pod pseudonimom Šarden, napisao: "Prvo, to je glava Hrista u reljefu, malo delo veliko samo kao dve ruke, ali tako snažno, tako nežno, toliko ekspresivno da sam bio šokiran. Pokušavao sam dugo da saznam tajnu ove izuzetne vizije, ovog osmeha plesa na usnama, mističnog izraza, koji se pojavljuje kroz poluzatvorene oči". Na ovaj komentar je očigledno uticala simbolistička estetika, sa kojom se mogu verski i elegični radovi Vila Valgrena lako uporediti.

Pročitano 2152 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 27 April 2019 10:28
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci