Artnit

Četvrtak, 14 Juni 2018 10:36

Ogist Roden - Uzaludna ljubav Istaknut

Malu grupu Uzaludna ljubav Ogist Roden je izvajao između 1886. i 1887. godine i ona je prvobitno bila smeštena u dva dela desnog panela Vrata pakla, jednom horizontalno, jednom vertikalno. Ovde je nazvana Fugit Amor, što u prevodu sa francuskog jezika znači Uzaludna ljubav, ali je brzo nastavila nezavisno postojanje. Bilo je i brojnih mermernih verzija ovog rada i kada je prikazivana nezavisno od Vrata pakla, nazivana je Sfinga, San, Prolazna ljubav i Himera. Jedna od mermernih verzija nalazi se u muzeju Orsej u Parizu.

Grupa Uzaludna ljubav visine 38. 8 cm, širine 46 cm izrađena je u mermeru i odlivena u bronzi. Formirana je od dva tela, čoveka i žene, koji se akrobatski drže jedno za drugo kao da su povučeni nevidljivim silama i međusobno se spajaju na vrhu stene. Čak i u ovoj veličini, savršeno prilagođen kolekcionarskoj sobi, rad nije manje potresan u svojoj emocionalnoj napetosti, simbolišući nepremostive teškoće sa kojima se ljubavnici sreću.

Za grupu Uzaludna ljubav Ogist Roden je bio inspirisan pričom o ljubavi Frančeska da Riminija prema Paoli Malatesti, aluzijom na prikaz požude u drugom krugu pakla Dantea Aligijerija. Kada je bila deo Vrata pakla, govorila je o neuzvraćenoj ljubavi, ali kada se odvojila razumevanje njenog značenja donekle se promenilo. Tada je naglašavala više simbolističko tumačenje žene kao zavodnice, kao izvor zla, kao uzrok muške nesreće (kao u Cveću zla Šarla Bodlera i na slikama Edvarda Munka).

Pročitano 2265 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Ogist Roden - Uzaludna ljubav